................................Καλημέρα στην ηλιόλουστη και ιστορική Αθήνα που αγαπάμε...

~~~

~~~
.....................ΕΛΛΑΔΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ - Αρχαιολογικοί χώροι και Μνημεία στην Ελλάδα. Ελληνικός Πολιτισμός

Translate (Μετάφραση)

Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Περιμένοντας το τρένο στο Σταθμό της Τριπολιτσάς που δεν θα έρθει... γιατί κ. Υπουργέ των Υποδομών;

Έγκλημα στο σιδηρόδρομο...


Στη διάλυση, ακόμη και αποδοτικών γραμμών, οδηγείται ο ελληνικός σιδηρόδρομος. Επικριτές της κυβερνητικής πολιτικής στα μέσα σταθερής τροχιάς διαπιστώνουν «παράδοση στο οδικό μονοπώλιο» και καταγγέλλουν «απαξίωση της ‘πράσινης’ ανάπτυξης».
Η υποβάθμιση
Έντονες αντιδράσεις προκαλεί η μαζική κατάργηση σιδηροδρομικών γραμμών και δρομολογίων στο πλαίσιο προγράμματος του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων το οποίο ευαγγελίζεται την «εξυγίανση του ΟΣΕ». Εκτιμάται ότι, μέσα από την εφαρμογή κρίσιμων άρθρων του σχετικού νόμου, τα 2/3 της χώρας απειλούνται να μείνουν χωρίς σιδηροδρομικό δίκτυο, γεγονός το οποίο επιπλέον καθιστά άχρηστες υποδομές οι οποίες πρόσφατα αναβαθμίστηκαν μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων (βλ. Κόρινθος-Ναύπλιο, Έδεσσα-Φλώρινα, Παλαιοφάρσαλος-Καλαμπάκα). Παράλληλα, εγκαταλείπονται τροχαίο υλικό, εξειδικευμένο προσωπικό και εκπαίδευση η οποία κόστισε εκατομμύρια ευρώ στους Έλληνες φορολογούμενους.

Αποτελεί κοινή διεθνή παραδοχή το γεγονός ότι ο σιδηρόδρομος αποτελεί ένα από τα πιο ασφαλή, οικολογικά και αξιόπιστα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ωστόσο, η Ελλάδα φιλοξενεί το αραιότερο δίκτυο ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ: 2.500 χλμ (με κατεύθυνση να μειωθούν σε λιγότερα από 1000), έναντι περίπου 4.500 χλμ τα οποία της αναλογούν βάσει της αναλογίας πληθυσμού και έκτασης. Αντίστοιχα, θα έπρεπε να απασχολούνται 12.000 εργαζόμενοι (μέσα από τα μέτρα της κυβέρνησης περιορίζονται σε περίπου 3.000). Αυτά μάλιστα ισχύουν σε μία περίοδο κατά την οποία η χρήση μη ρυπογόνων μέσων, χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, προτάσσεται ως απάντηση στις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή και την οικονομική κρίση.
Αντίθετα, οι ελληνικές μεταφορές παραδίδονται, ηθελημένα ή όχι, στα ιδιωτικά μονοπώλια των ΚΤΕΛ, των παραχωρησιούχων αυτοκινητόδρομων και των εθνικών εργολάβων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο νόμος Σουφλιά με αντικείμενο τις παραχωρήσεις των αυτοκινητόδρομων εξομοίωσε τις σιδηροδρομικές γραμμές με δίκτυα αποχέτευσης, ύδρευσης, κλπ, τα οποία πλέον ο ΟΣΕ υποχρεώνεται να απομακρύνει με έξοδα του οργανισμού (!) προκειμένου να εγκατασταθούν τα εργοτάξια των παραχωρησιούχων. Σε αυτό το πλαίσιο, αντί για έργα νέας ταχείας γραμμής προς την Πάτρα, η ΕΡΓΟΣΕ τοποθετεί εργοτάξια της Ολυμπίας Οδού.
Περικοπές βάσει ανακριβών ελλειμμάτων
Όπως έχει αναφερθεί και σε παλαιότερη ανάρτηση του tvxs.gr, για τις επικοινωνιακές ανάγκες εφαρμογής του συγκεκριμένου σχεδιασμού, ο ΟΣΕ συνδέθηκε με «διαστημικά» ελλείμματα, παρά το γεγονός ότι περίπου το 85% από αυτά αφορά δάνεια και τοκοχρεωλύσια τα οποία «φόρεσε» η πολιτεία επί σειρά ετών στον οργανισμό, χωρίς η ίδια να καταβάλλει τη θεσμοθετημένη χρηματοδότηση.
Ως «χαριστική βολή» λειτουργούν οι μαζικές περικοπές γραμμών του ΟΣΕ και δρομολογίων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ τα τελευταία 3 χρόνια, οι οποίες συνοδεύτηκαν από αδράνεια στην ολοκλήρωση κομβικών έργων, όπως η νέα γραμμή προς Πάτρα, η ηλεκτροκίνηση, τα έργα Προαστιακού Αθηνών και Νέου Σταθμού Αθηνών και η σύνδεση λιμένα Ικονίου.
Ενδεικτική ήταν και η αιφνίδια κατάργηση -το καλοκαίρι του 2009- του Intercity, που συνέδεε τη Δυτική Θεσσαλία με την Αθήνα, παρέχοντας ένα κατά γενική ομολογία χρήσιμο και αποδοτικό δρομολόγιο: εξυπηρετούσε τον κόσμο που επιθυμούσε να κάνει τις δουλειές του στην Αθήνα, απασχολούσε στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής του μόνο ένα άτομο ως προσωπικό, ενώ είχε μερικά εκατομμύρια ευρώ έσοδα και πολύ λίγα έξοδα. Στο τελευταίο του ταξίδι το τρένο είχε πληρότητα 100%, κι όμως καταργήθηκε.
Γνώστες του αντικειμένου, αναφέρουν χαρακτηριστικά: «δεν είναι δυνατόν π.χ. η γραμμή Πατρών-Πύργου που εμφάνιζε ημερήσια κίνηση 1300 επιβατών όταν είχε 8 ζεύγη δρομολογίων, να αξιολογείται σύμφωνα με την σημερινή κίνηση που παρουσιάζει μετά το 2009, οπότε αποψιλώθηκε δρομολογιακά και έμεινε μόνο με 2 ζεύγη. Σε ένα άλλο παράδειγμα αναφέρεται πως «ο πετυχημένος κατά γενική ομολογία Προαστιακός της περιοχής Καλαμάτας (προς Μεσσήνη / ΤΕΙ / Άνω Μεσσηνία / Κυπαρισσία) κρίνεται κι αυτός συγκυριακά: από 2000 επιβάτες ημερήσια κίνηση το 2008, έχασε στη συνέχεια κι αυτός μεγάλο μέρος της πελατείας του, επειδή τον Αύγουστο του 2009 αποψιλώθηκε από δρομολόγια (ή αναδρομολογήθηκε σε άσχετες ώρες άλλες αντ’ άλλων που δεν εξυπηρετούσαν τους σπουδαστές των ΤΕΙ) και απαξιώθηκε, παρά το γεγονός ότι είναι περιζήτητος από την τοπική κοινωνία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση».
Το «άδειο» τρένο από Καλαμάτα προς Μεσσήνη που καταργήθηκε.
Επιπλέον, γίνεται λόγος για «αθηνοκεντρικό» σύστημα, καθώς από τα 50 εκατ. ευρώ (σε ετήσια βάση) της επιδότησης στις άγονες γραμμές, «τη μερίδα του λέοντος παίρνει ο Προαστιακός της Αθήνας, ο οποίος θα μπορούσε εν μέρει να επιδοτηθεί και από τις επιδοτήσεις για τις Αστικές Συγκοινωνίες που δίδονται στον ΟΑΣΑ, αφού σημαντικό μέρος του συγκοινωνιακού του έργου εκτελείται εντός των ορίων της ζώνης ΟΑΣΑ». Ως εκ τούτου, «δεν περισσεύουν χρήματα για να επιδοτηθούν γραμμές με σημαντική -τηρουμένων των αναλογιών- κίνηση», όπως «η γραμμή προς Φλώρινα, προς Τρίκαλα / Καλαμπάκα, οι γραμμές Αλεξανδρούπολης-Έβρου, Πατρών-Πύργου, Κορίνθου-Ναυπλίου / Τρίπολης και ο Προαστιακός της Καλαμάτας».
Οι φίλοι του σιδηρόδρομου
Φορείς όπως το δίκτυο για τη Δημόσια Συγκοινωνία και τη Βιώσιμη Κινητικότητα, ΕΠΙΒΑΤΗΣ, αξιώνουν όχι καταργήσεις και περικοπές αλλά τον οργανωτικό εξορθολογισμό του ΟΣΕ, μέσα από«μελετημένα δρομολόγια που να μπορούν να αφαιρέσουν μεταφορικό φορτίο από τις οδικές μεταφορές».
Το τελευταίο τρένο στη γραμμή Πατρών-Καλαμάτας (λήψη στο Ζευγολατιό)
Ο Σύλλογος Φίλων του Σιδηρόδρομου, αφού διαπιστώνει ότι «με πρόσχημα τα ελλείματα (που σε μεγάλο βαθμό αφορούν το δημόσιο χρέος), δρομολογείται μια πρωτοφανής συρρίκνωση του σιδηροδρομικού δικτύου», επισημαίνει πως «υπάρχουν τμήματα του δικτύου, ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους και μεγάλης τουριστικής σημασίας, τα οποία με διαφορετικού τύπου εκμετάλλευση, προσανατολισμένη στις αιχμές και τις ιδιαιτερότητες της τουριστικής αγοράς (όπως γίνεται στο εξωτερικό), θα μπορούσαν να είναι κερδοφόρα και πηγή εσόδων για την τοπική οικονομίαγενικότερα:
• οδοντωτός Διακοφτό-Καλάβρυτα
• τρενάκι Πηλίου
• Ολυμπία-Κατάκολο
• Κόρινθος-Ναύπλιο / Τρίπολη
• Πέρασμα Νέστου
Yπενθυμίζεται ότι ο «Εθνικός Χωροταξικός Σχεδιασμός» του 2008, ανάμεσα σε άλλα, προβλέπει ότι «στις σιδηροδρομικές επιβατικές μεταφορές αστικού και υπεραστικού τύπου δίδεται προτεραιότητα» και πως «η κύρια στρατηγική περιλαμβάνει επέκταση του δικτύου αύξηση της ασφάλειας, βελτίωση των ταχυτήτων και πύκνωση όλων των δρομολογίων των μέσων σταθερής τροχιάς αστικού και υπεραστικού τύπου (…) ολοκληρωμένη σιδηροδρομική σύνδεση και παροχή υψηλής ποιότητας συνδυασμένων μεταφορών σε όλους τους λιμένες που βρίσκονται πλησίον του εθνικού σιδηροδρομικού δικτύου», κ.ά.
Ο ΣΦΣ ζητά «με σχετική τροπολογία του νόμου, διπλασιασμό τουλάχιστον του ποσού των επιδοτήσεων των σιδηροδρομικών δρομολογίων (100 εκατ. ευρώ), ταυτόχρονα με την υλοποίηση των οργανωτικών και αναδιαρθρωτικών αλλαγών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για μείωση του μοναδιαίου λειτουργικού της κόστους», όπως και «τα κριτήρια δρομολόγησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ να είναι αντικειμενικά και όχι να στηρίζονται σε αξιολόγηση των 2 τελευταίων ετών, όπου πολλές γραμμές υπολειτουργούσαν με ελάχιστα, άρα μη ελκυστικά, δρομολόγια (πχ Πελοπόννησος, Ανατ. Μακεδονία-Θράκη κλπ) ή δεν λειτουργούσαν καθόλου λόγω έργων ή επαναλειτούργησαν μετά πολύχρονη διακοπή και χωρίς διαφήμιση, με χρόνους διαδρομής μεγαλύτερους από τους στοχευόμενους από τα έργα ανακαίνισης (πχ γραμμή Τριπόλεως, Ναυπλίου)».
Επιπλέον, προτείνεται «οι Περιφέρειες να ασκήσουν το δικαίωμα που τους δίνει ο νόμος να επιδοτούν και αυτές τα δρομολόγια των «άγονων γραμμών», ενώ θα πρέπει στα πλαίσια του Σχεδίου Καλλικράτης να αναλάβουν συνολικά την αρμοδιότητα σχεδιασμού, παραγγελίας, ελέγχου και επιδότησης των δρομολογίων τοπικού, αστικού, προαστιακού και περιφερειακού χαρακτήρα τρένων και λεωφορείων, με δημιουργία κατάλληλα στελεχωμένων δομών και ανάληψη πόρων».
Ωστόσο, επικριτές των κυβερνητικών επιλογών στο σιδηρόδρομο θεωρούν ότι οι σημερινές εξελίξεις είναι αναπόφευκτες, καθώς «αγαλλιάζουν το πανίσχυρο αυτοκινητιστικό λόμπι στην Ελλάδα(μεγαλοεργολάβοι - παραχωρησιούχοι αυτοκινητοδρόμων που σπέρνουν κάθε 30 - 40 χλμ πανάκριβα διόδια και ΚΤΕΛ – φορτηγατζήδες - μεγάλο / μεσαίο / μικρό αυτοκινητικό κεφάλαιο που θα μονοπωλήσει τις χερσαίες μεταφορές, με ότι αυτό σημαίνει για το κόστος μεταφοράς κλπ)».

Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Ο πρώτος Αποκριάτικος χορός της Ένωσης Συντακτών (1906)

Κοινωνική Ζωή

του Δημητρίου Λαμπίκη*


Ο πρώτος Αποκριάτικος χορός της Ένωσης Συντακτών (1906)

Με ποια αφορμή ιδρύθηκε η ΕΣΗΕΑ

Τα πρώτα χρήματα της ΕΣΗΕΑ


…Έτσι άρχισαν αι… τελευταίαι ενέργιαι για την επιτυχίαν του πρώτου χορού του Συνδέσμου των Συντακτών τις Απόκρηες του 1906. Μετά την θλιβεράν διάλυσιν της «Μουσικής Εταιρείας» και διετή αποκρηάτικην… αχορεψίαν, εφιλοδόξησε να αναλάβη τον άθλον του μεγάλου αποκρηάτικου χορού ο αρτισύστατος Σύνδεσμος των Συντακτών, της πρώτης ιδέας ριφθείσης από τον διοικούντα σύμβουλον του Συνδέσμου κ. Δήμον Βρατσάνον, διευθυντήν από τότε το περιοδικού «Εικονογραφημένη». Είχε γίνει μάλιστα και η τολμηρά σκέψις να αναλάβη ο Σύνδεσμος εφεξής όλον το έργον της οργανώσεως των αποκρηάτικων εορτών – δηλαδή βελτιωμένον το όλον έργο της Μουσικής Εταιρείας. Δεν βαστούσαν μάλιστα ούτε για τον μεγάλον χορόν της τελευταίας Κυριακής μόνον… δι’ όπερ και αι σύντονοι ενέργειαι εδώ και εκεί, προς πάσαν κατεύθυνσιν, για την επιτυχίαν του. Ήτο το πρώτον σπουδαίον έργον που ανελάμβαναν οι Αθηναίοι δημοσιογράφοι ομαδικώς μετά το έργον μιας κηδείας η οποία υπήρξε και η αφορμή της συνενώσεώς των. Ολίγον καιρόν πρίν λοιπόν είχε αποθάνει από φυματίωσιν πενέστατος εις το ξενοδοχείον το «Στέμμα» ο δημοσιογράφος Ν. Ρίσβης. Ο ξενοδόχος μετέφερε τον νεκρόν μέσα στην εκκλησία του Μοναστηρακίου, και ειδοποίησε σε δυό-τρεις εφημερίδες να φροντίσουν για την κηδεία του.
Οι λάβοντες το μάλλον ενεργόν μέρος δια την φροντίδα της κηδείας ήσαν οι δημοσιογράφοι: Ζ. Παπαντωνίου, Ν. Παπαϊωάννου και Θ. Καλογερίκος – κατά μακάβριον σύμπτωσιν φέροντες και οι τρεις ονόματα… παπαδοκαλογηρικά! Το τραγικόν τέλος και η τραγικωτέρα εγκατάλειψις του Ρίσβη, έδωσεν αφορμή εις τους δημοσιογράφους όπως συσκεφθούν σοβαρώς δια την προστασίαν του επαγγέλματός των διά της δημιουργίας ενός Συνδέσμου. Μετ’ ολίγον καιρόν η σκέψις έγινεν απόφασις και έτσι εδημιουργήθη ο πρώτος Σύνδεσμος Συντακτών. Αν δεν κάμνω λάθος πρώτος πρόεδρος εξελέγη ο Ι. Κονδυλάκης (Διαβάτης). Κατόπιν… Αλλ’ ήδη ευρισκόμεθα εις τας πυρετώδεις ενεργείας δια την επιτυχίαν του μεγάλου χορού.
Δρώντα μέλη της οργανώσεως του πρώτου χορού ήσαν τότε οι εξής: Δήμος Βρατσάνος, Δημ. Δήμερ, Ι. Τσίμας, Π. Χρυσανθόπουλος, Β. Δενδραμής (ο ήδη πρεσβευτής), Γ. Μαραγκόπουλος (από πολλού ήδη Νομάρχης) και Θ. Καλογερίκος, και ένα-δυό άλλοι ακόμη. Όλοι με ζήλον και με ενδιαφέρον εργαζόμενοι, τρέχοντες, προπαγανδίζοντες. Ναι, αλλά δεν ήσαν αρκετά στοιχεία δια την πραγματοποίησιν όλων των σχεδίων, η θέλησις και το ενδιαφέρον μόνον. Εχρειάζοντο και χρήματα.Οι δημοσιογράφοι, οι οποίοι είναι πάντοτε πτωχοί ως άτομα, ήσαν τότε πτωχότατοι και ως σωματείον...
…Και μετά τις διαπραγματεύσεις και τας προετοιμασίας, άρχισαν και αι εργασίαι. Παρενέβη και ο αρχιμηχανικός του Δήμου Αθηναίων Ανεμογιάννης, ο οποίος έπεισε τον εργολάβον Ι. Μαμάην να αναλάβη υπό λίαν συγκαταβατικούς όρους την κατασκευήν του πατώματος που εχρειάζετο δια να μεταβληθή το Δημοτικόν θέατρον εις πάλκον χορευτικόν. Και πράγματι ο Μαμάης εδείχθη συγκαταβατικός. Κατεσκεύασε το πάτωμα με κάτι πάρα πάνω από χίλιες δραχμές. Ενώ επί των ημερών της Μουσικής Εταιρείας η ίδια εργασία εγίνετο με 3-4.000 δραχμάς.
Και αφού αι βάσεις αυταί – αι ξύλιναι μέν, αρκετά στερεαί όμως – ετέθησαν τέλος πάντων, η προσπάθεια των δημοσιογράφων διά την επιτυχίαν του χορού των επροχωρούσε ζωηρά και με ενδιαφέρον. Ο Μαραγκόπουλος ετυλίχθη με χαρτιά, επήρε σφυρί και καρφιά, ανέβηκε σε μια σκάλα, και επεδόθη εις το κάρφωμα και το χρωμάτισμα των γιρλαντών και των διακοσμητικών προσωπείων επάνω από τα θεωρεία. Ο Τσίμας έδρα και εβοηθούσε καταλλήλως. Ο Κονταράτος, – έκτοτε έμπειρος περί τας θεατρικάς διακοσμήσεις – επερνούσε, εθαύμαζε, ενεθάρρυνε και μετά συνέχαιρε τον Δαμηλάν δια την βεβαίαν επιτυχίαν του εις την λαμπράν επιχείρησιν. Ενώ τα άλλα μέλη της διοικήσεως του Συνδέσμου έτρεχαν δεξιά και αριστερά δια τας συναφείς φροντίδας. Επήγαν εις του Βλάγκαλη και τον παρεκάλεσαν να κάμη τον χορόν του το Σάββατον ίνα την Κυριακήν η Αριστοκρατία που επήγαινε εις το σπίτι του μεταβή εις τον των δημοσιογράφων.
Επήγαν εις τον Πεσμαζόγλου και εζήτησαν και έλαβον την συνδρομήν του. Επήγαν εις τον Δήμαρχον Σ. Μερκούρην, και εζήτησαν και αυτού την υποστήριξίν του. Επήγαν και εις άλλους πλουσίους και ισχυρούς και από παντού εζήτησαν και επέτυχαν πάσαν ενίσχυσιν. Με αυτάς όλας τας προσπαθείας αι οποίαι προυκάλεσαν όχι μόνον την ενίσχυσιν, αλλά και την συμπάθειαν του αθηναϊκού κοινού, ο πρώτος χορός των Συντακτών ο δοθείς εις το Δημοτικόν θέατρον τας απόκρεω του 1906 εσημείωσε την μάλλον ευοίωνον επιτυχίαν. Τα εισιτήρια, αρκετά – με τιμάς 150, 100, 50, 25 και 10 δραχμών – διετέθησαν σχεδόν όλα. Αι εισπράξεις εν συνόλω υπερέβησαν τας 12-13.000 δραχμών.
Από αυτάς έμειναν εις τους δημοσιογράφους μετά την είσπραξιν των εξόδων και των δικαιωμάτων του Δαμηλά, περίπου 3.000 δραχ. αι οποίαι απετέλεσαν και τον πρώτον πυρήνα του Ταμείου του Συνδέσμου των Συντακτών.

* Από το βιβλίο του Δημήτριου Λαμπίκη, τα εκατό χρόνια του Δήμου Αθαναίων, σελ. 63.64,65. Διατηρήθηκε η αρχική ορθογραφία. Η ψηφιακή μορφή του κειμένου έγινε από τα 24grammata.com

www.24grammata.com/


Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Απαράδεκτη, αντικοινωνική και αλαζονική η συμπεριφορά της κυρίας Κωνσταντίνου προϊσταμένης των ΕΛΤΑ Νέας Μάκρης...προς την εφημερίδα "Αρκαδικό Βήμα"


...αλαζονική η συμπεριφορά της κυρίας Κωνσταντίνου προϊσταμένης των ΕΛΤΑ Νέας Μάκρης...προς την εφημερίδα "Αρκαδικό Βήμα"...


...σε δύσκολες εποχές με οικονομική κρίση για όλους μας η κυρία των ΕΛΤΑ μας "καταδικάζει" σε αφανισμό μια εφημερίδα με 23 χρόνια ζωής...


Πολλά τα παράπονα από κατοίκους της περιοχής μας για την αλαζονική και αντικοινωνική της συμπεριφορά προς όλους τους ατυχείς πελάτες του καταστήματος Νέας Μάκρης. Αυτό μας είπε υπάλληλος της Κεντρικής Διοίκησης όταν επικοινωνήσαμε για να καταγγείλουμε το γεγονός της άρνησής της να εξοφλήσει μια ταχυδρομική επιταγή συνδρομητή μας στην εφημερίδα "Αρκαδικό Βήμα" .
Περισσότερα από 23 χρόνια τώρα είχαμε μια άψογη συνεργασία με τα ΕΛΤΑ.
Οι συνδρομές όλα αυτά τα χρόνια έρχονται μέσω Ταχυδρομείου με την σχετική πάντα επιβάρυνση για τον αναγνώστη - συνδρομητή μας. Στην συγκεκριμένη περίπτωση τα 40.00 ευρώ φιλική συνδρομή ενίσχυσης είχαν επιπλέον 4,00 ταχυδρομικά έξοδα που σημαίνει θεωρητικά ότι είμαστε καλοί πελάτες για τα Ελληνικά Ταχυδρομεία.
Παρ' όλα ταύτα η παραπάνω κυρία μας αντιμετώπισε ως κάτι χειρότερο από τους "ληστές" που κάνουν επιδρομή στα Ταχυδρομεία..(Δείτε περίπτωση Ταχυδρομικού διανομέα έξω από την Κοντοβάζαινα Γορτυνίας προ ημερών όταν άγνωστοι του ακινητοποίησαν το αυτοκίνητο με ηλεκτρονικό μηχανισμό και του αφαίρεσαν 20000 ευρώ, που προορίζονταν για συντάξεις των γερόντων).
Μια απλή περίπτωση στην οποία ήταν καθαρά στο χέρι της να δώσει μια λύση μετατράπηκε σε μέγα πρόβλημα, δείχνοντας μας ότι η εξουσία της την κάνει να μην το συζητά και να μας δείχνει την πόρτα εξόδου...
Είναι απαράδεκτο να έχουμε μια τέτοια κυρία που εμείς την πληρώνουμε και δεν καταλαβαίνει ότι η ύπαρξή της εκεί οφείλεται σε εμάς τους αμετανόητους πελάτες των ΕΛΤΑ.
Περιμένουμε τόσο από τον Δήμαρχο του ιστορικού Μαραθώνα Ιορδάνη Λουϊζο να δει αυτό το σοβαρό πρόβλημα που υποβόσκει εδώ και καιρό σε μια περιοχή όπως η Νέα Μάκρη που λίγο πολύ γνωριζόμαστε όλοι και ευτυχώς ακόμη δεν υπάρχει το απρόσωπο της μεγάλης πόλης.
Αλλά και από την Διοίκηση της Περιφερειακής Δ/νσης Αττικής ΕΛΤΑ να διερευνήσει το θέμα κατόπιν εγγράφου καταγγελίας μας στην ανωτέρω Διοίκηση και να της αλλάξει πόστο.
Πάνος Σ. Αϊβαλής
Δημοσιογράφος, εκδότης
Ανατολή Ν. Μάκρη

Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Μουσεία και Αρχαιολογικοί χώροι της Αθήνας....



Προτάσεις για έξοδο από την ...κρίση... δίχως χρήματα αλλά με πολλή διάθεση να γνωρίσουμε πτυχές της ιστορίας μας μέσα από τα πολλά Μουσεία που διαθέτει η πόλη μας... τόσο εμείς όσο και τα παιδιά μας...



Στην περίπτωση που ενδιαφέρεστε να μάθετε σε ποιές ημερομηνίες και σε ποιες κατηγορίες ατόμων επιτρέπεται η ελεύθερη είσοδος σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, σύμφωνα με το νόμο, μπορείτε να συμβουλευτείτε το ΦΕΚ 1970, 31 Δεκ 2003, από το website, www.et.gr/search_publication.


...οι μέρες που τα Μουσεία έχουν ελεύθερη είσοδο είναι:

  • 6 Μαρτίου - Μνήμη Μελίνας Μερκούρη
  • 5 Ιουνίου - Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
  • 18 Απριλίου - Διεθνής Ημέρα Μνημείων
  • 18 Μαΐου - Διεθνής Ημέρα Μουσείων 27 Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια μέρα τουρισμού
  • Tο τελευταίο Σαββατοκύριακο Σεπτεμβρίου κάθε έτους (Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς)
  • Οι Κυριακές κατά το διάστημα από 1 Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου
  • Οι επίσημες αργίες του Κράτους

Η πρώτη Κυριακή κάθε μήνα, πλην των μηνών Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου (όταν η πρώτη Κυριακή είναι αργία, ως ημέρα εισόδου καθορίζεται η δεύτερη Κυριακή.)

Καλές βόλτες!

* * * * * * * *


Αρχαιολογική Συλλογή Κηφισιάς

Τρ.-Κυρ. 9 π.μ.-2.30 μ.μ.
Η Αρχαιολογική Συλλογή Κηφισιάς εγκαινιάστηκε το 2004 και φιλοξενείται σε ένα λιθόκτιστο νεοκλασικό κτήριο του 1930 στη συμβολή των οδών Κασσαβέτη και Γεωργαντά.
Γεωργαντά 30 & Κασσαβέτη, Κηφισιά, 210 8085560



Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
Τρ.-Κυρ. 8.30 π.μ.-3 μ.μ. Ελεύθερη είσοδο για όλους κάθε Κυριακή (εκτός Ιουλίου-Αυγούστου) και κάθε ημέρα για φοιτητές.
Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, ένα από τα σημαντικότερα μουσεία στον κόσμο, ιδρύθηκε το 1914. Διαθέτει περισσότερα από 15.000 αντικείμενα, οργανωμένα σε συλλογές, τα οποία χρονολογούνται από τον 3ο έως και τον 19ο αιώνα.
Βασ. Σοφίας 22, Κολωνάκι, 210 7211027, 210 7232178, www.byzantinemuseum.gr


Δημοτική Πινακοθήκη Καλλιθέας
Δευ - Τετ. - Παρ. 10 π.μ. - 2 μ.μ. & 6 - 9 μ.μ. & Τρ. - Πέμ. - Σάβ. 10 π.μ. - 2 μ.μ.
Λασκαρίδου & Φιλαρέτου, Καλλιθέα, 2109537314


Διεθνές Ολυμπιακό Μουσείο Κεραμεικής Γλυπτικής
Δευτ.-Κυρ. 9 π.μ.-8 μ.μ.
Παρουσίαση έργων καλλιτεχνών που προέρχονται από πόλεις όπου έγιναν οι Ολυμπιακοί Αγώνες.
Παλαιό Δημαρχείο, πλατεία Ηρώων, Μαρούσι, 2106126343


Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος
Δευτ.-Παρ. 9 π.μ.-2.30 μ.μ. Κυρ. 10 π.μ.-2 μ.μ.
Το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος ιδρύθηκε το 1977 για να συλλέξει, να διατηρήσει, να ερευνήσει και να εκθέσει τα υλικά κατάλοιπα 2300 χρόνων Εβραϊκής ζωής στην Ελλάδα. Ως ιστορικό και λαογραφικό μουσείο, το κύριο ενδιαφέρον του είναι να παρουσιάσει μια ζωντανή εικόνα της Εβραϊκής ζωής και παράδοσης στη διάρκεια αυτών των αιώνων. Η συλλογή του που εμπλουτίζεται συνεχώς, αποτελείται από οκτώ χιλιάδες αυθεντικά αντικείμενα, φωτογραφίες, έγγραφα και αρχεία, και περιλαμβάνει ποικίλο και ενδιαφέρον υλικό από την καθημερινή και θρησκευτική ζωή και την ιστορική πορεία των Ελλήνων Εβραίων.
Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος, Νίκης 39, 2103225582, www.jewishmuseum.gr


Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Δευτ. 1-7.30 μ.μ. Τρ.-Κυρ. & αργίες 8.30 π.μ.-3 μ.μ. Πέμ. 8.30 π.μ.-7 μ.μ. Ελεύθερη είσοδος για νέους έως 19 ετών, φοιτητές και κάθε Κυριακή.
Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο είναι το μεγαλύτερο μουσείο της Ελλάδας και ένα από τα σημαντικότερα του κόσμου.
Πατησίων 44, 210 8217717


Εθνικό Ιστορικό Μουσείο
Κυρ. 9 π.μ.-2 μ.μ.
Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο ανήκει στην Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος (ΙΕΕΕ). Είναι το παλαιότερο μουσείο του είδους του στην Ελλάδα. Οι συλλογές του διαφωτίζουν τις αντιπροσωπευτικότερες ιστορικές φάσεις του Νεώτερου Ελληνισμού, από την άλωση της Κωνσταντινούπολης (15ος αιώνας) κι ύστερα.
Παλιά Βουλή, Σταδίου 13, Πλ. Κολοκοτρώνη, 2103237617


Επιγραφικό Μουσείο
Τρ.-Κυρ. 8.30 π.μ.-3 μ.μ.
Το Επιγραφικό Μουσείο είναι μοναδικό στην Ελλάδα και το μεγαλύτερο στο είδος του στον κόσμο. Σε αυτό φυλάσσονται 13.536 επιγραφές, γραμμένες κατά κύριο λόγο στην ελληνική γλώσσα.
Τοσίτσα 1, 2108217637


Εργαστήρι Γιάννη Παππά
Τρ., Παρ., Κυρ. 10 π.μ.-2 μ.μ.
Με στόχο να παραμείνουν τα έργα του Γιάννη Παππά στο φυσικό τους περιβάλλον ο γιος του, Αλέκος Παππάς, δώρισε το κτήριο του εργαστηρίου στο Μουσείο Μπενάκη.
Ανακρέοντος 38, Ζωγράφου, 2107773946


Εργαστήριο και Μουσείο Θεάτρου Σκιών "Χαρίδημος"
Τρ.-Σάβ. 9 π.μ.-1 μ.μ. & 5-9 μ.μ. Κυρ. 9 π.μ.-1 μ.μ.
Ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων, έπειτα από την παραχώρηση του υλικού από το Σωτήρη Χαρίδημο, δημιούργησε το Εργαστήριο και Μουσείο Θεάτρου Σκιών "Χαρίδημος", το οποίο στεγάζει τρεις γενιές Χαρίδημων, μια ιστορία 93 χρόνων, από το 1913 ως σήμερα.
Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης, Θησείο, 2103452150


Θεατρικό Μουσείο
Δευτ.-Παρ. 9 π.μ.-2 μ.μ.
Στους εκθεσιακούς χώρους του μουσείου παρουσιάζονται αφίσες παραστάσεων ελληνικών έργων που ανέβηκαν σε σημαντικά θέατρα του εξωτερικού, αλλά και σπάνιες αφίσες και προγράμματα από παλαιούς ελληνικούς θιάσους.
Ακαδημίας 50, 2103629430, www.theatremuseum.gr

Ίδρυμα Γ. Τσαρούχη
Τετ.- Κυρ. 9 π.μ.- 2 μ.μ. Είσοδος ελεύθερη κάθε Πέμπτη και για παιδιά.
Το Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη άλλαξε φέτος την έκθεση του και παρουσιάζει έργα του ζωγράφου από το 1918 μέχρι και το 1989.
Πλουτάρχου 28, Μαρούσι, 2108062636, www.tsarouchis.gr


Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας
Δευτ., Τρ. 10 π.μ.-1 μ.μ. Τετ., Πέμ. 5-8 μ.μ.
To Ιστορικό Αρχείο της Ε.Τ.Ε. δημιουργήθηκε για τη διάσωση και προβολή του ιστορικής σημασίας αρχειακού υλικού της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος.
Μέγαρο Διομήδη, 3ης Σεπτεμβρίου 146, 2108807804, https://e-loans.nbg.gr


Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής
Δευτ.-Παρ. 9 π.μ.-3 μ.μ. Κυρ. 10 π.μ.-2 μ.μ. Είσοδος ελεύθερη για παιδιά και άτομα άνω των 35 ετών.
Πυρήνας η συλλογή αντικειμένων και πληροφοριών που συγκεντρώθηκαν από την ίδια στη διάρκεια του πολύχρονου ερευνητικού οδοιπορικού της στον ελλαδικό χώρο.
Μελιδώνη 4-6, Κεραμεικός, 2103318491-6, www.potterymuseum.gr


Κτίριο οδού Πανός 22
Τρ.-Κυρ. 9 π.μ.-2.30 μ.μ. Είσοδος ελεύθερη για φοιτητές & παιδιά.
Το Kτίριο της οδού Πανός 22, όπου στεγάζεται η συλλογή εργαλείων παραδοσιακών επαγγελμάτων, δωρεά της Εταιρείας Λαογραφικών Μελετών προς το ΜΕΛΤ, είναι ένα απλό διώροφο κτίσμα του 19ου αιώνα, το οποίο ανήκε κάποτε στη Μαρία Ιωαννίδου από την Αίγυπτο.
Πανός 22, Πλάκα, 2103214972, www.melt.gr



Μουσείο της Ακρόπολης Οδός Διονυσίου Αρεοπαγίτου.
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη με Κυριακή: 8.00 π.μ. έως 8.00 μ.μ.
Δευτέρα: Κλειστά.
Ώρα τελευταίας εισόδου: 7.30 μ.μ.
Αποχώρηση επισκεπτών από τους εκθεσιακούς χώρους: 7.45 μ.μ.
Κλειστά: 1 Ιανουαρίου, 25 Μαρτίου, Κυριακή του Πάσχα, 1 Μαΐου, 25 και 26 Δεκεμβρίου.

Εισιτήριο
Γενική είσοδος: 5 ευρώ.
Μειωμένη είσοδος: 3 ευρώ.
Ελεύθερη είσοδος (Πληροφορίες για τους επισκέπτες που δικαιούνται μειωμένη ή ελεύθερη είσοδο θα βρείτε εδώ).



Μουσείο Αρχαίας Αγοράς
Ώρες: 8 π.μ.-7.15 μ.μ. (Δευτ. το μουσείο ανοίγει στις 11 π.μ.) Εισιτ. € 4, άνω των 65 ετών € 2.
Είσοδος ελεύθερη για νέους έως 19 ετών, φοιτητές & κάθε Κυριακή για όλους.
Το Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς στεγάζεται στο αναστηλωμένο κτήριο της Στοάς Αττάλου το οποίο χρονολογείται στο 2ο αι. π.Χ. και ήταν δώρο του βασιλιά της Περγάμου Αττάλου ΙΙ στους Αθηναίους.
Η έκθεση του Μουσείου περιλαμβάνει ευρήματα των ανασκαφών της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αρχαία Αγορά που χρονολογούνται από τους νεολιθικούς χρόνους μέχρι την μεταβυζαντινή εποχή και την εποχή της Τουρκοκρατίας.
Είσοδοι: α) Αδριανού 24 έναντι Αγίου Φιλίππου,

β) Απ. Παύλου Θησείο,

γ) Πολυγνώτου τέρμα. Τηλ. , 2103210185.


Μουσείο Αφής

Δευτ.-Παρ. 9 π.μ.-1 μ.μ.. Ελεύθερη είσοδος για άτομα με αναπηρία και τους συνοδούς τους.
Το Μουσείο Αφής είναι ένα από τα 5 Μουσεία του είδους στον κόσμο. Η ιδιαιτερότητά του έγκειται στο γεγονός ότι οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να αγγίζουν τα εκθέματα, τα οποία είναι πιστά αντίγραφα των πρωτοτύπων που εκτίθενται σε άλλα Μουσεία της χώρας μας.
Αθηνάς 17 & Δοϊράνης 198, στάση Χρυσάκη, Καλλιθέα, 2109415222


Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Πειραιά
Καθημερινά, 10 π.μ.-1.30 μ.μ. & 5-8.30 μ.μ.
Περιλαμβάνει σπάνια τεκμήρια ιστορικής μνήμης από τον αγώνα των αντιστασιακών στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά.
Ερμουπόλεως & Πηλίου 1 (Πολυχώρος Απόλλωνα, Καμίνια)

Μουσείο Ελ. Βενιζέλου
Τρ.-Σάβ. 10 π.μ.-1 μ.μ., 6-8 μ.μ. Κυρ. 10 π.μ.-1 μ.μ.
Το Μουσείο στεγάζεται σε αυτόνομο κτίριο δίπλα στο Κέντρο Τεχνών στο Πάρκο Ελευθερίας. Ο κύριος πυρήνας των συλλογών του προήλθε από το υλικό που είχαν συγκεντρώσει οι Κρητικοί Ζαχαρίας Μακατούνης και ο γιος του Αντώνιος ο οποίος και το δώρισε στο Δήμο Αθηναίων με σκοπό την ίδρυση του Μουσείου.
Πάρκο Ελευθερίας, 2107224238

Μουσείο Ελευθερίου Βενιζέλου
Κάθε μέρα εκτός Τρ. & Σαβ. 10 π.μ. -1.30 μ.μ.
Σπάνιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό του μεγάλου πολιτικού.
Χρ. Λαδά 2, 2103221254

Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης
Τρ.-Κυρ. 9 π.μ.-2 μ.μ. Είσοδος ελεύθερη για φοιτητές & παιδιά.
Στις συλλογές του Μουσείου περιλαμβάνονται αντικείμενα λαϊκής τέχνης (υφαντά, ενδυμασίες, αντικείμενα αργυροχοΐας, μεταλλοτεχνίας, λαϊκής ζωγραφικής και ξυλογλυπτικής) από το 1650 ως σήμερα.
Κυδαθηναίων 17, Πλάκα, 2103229031, www.melt.gr

Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης
Δευτ. 5-7 μ.μ., Τρ.-Σάβ. 10 π.μ.-2 μ.μ. Παρ. 5-7.30 μ.μ., Κυρ. 11 π.μ.-2 μ.μ. Ελεύθερη είσοδος για παιδιά.
Οι Συλλογές του Μ.Ε.Π.Τ. περιλαμβάνουν έργα ζωγραφικής και κατασκευές παιδιών έως 14 ετών που προέρχονται από συμμετοχές στους Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Παιδικής Ζωγραφικής που οργανώνει το Μουσείο, στους Κύκλους Εικαστικών Εμπειριών και στα προγράμματα για άτομα με ειδικές ανάγκες που πραγματοποιούνται στο χώρο του.
Κόδρου 9, Πλάκα, 210-3312621, 2103313734

Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων
Τρ. & Πέμ.-Κυρ. 10 π.μ.-2 μ.μ. Τετ. 12-6 μ.μ.
Η συλλογή περιλαμβάνει 1200 μουσικά όργανα από το 18ο αιώνα ως τις μέρες μας, από τα οποία εκτίθενται τα 600 περίπου.
Διογένους 1-3, Πλάκα, 2103250198, 2103254119


Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών
Δευτ.- Παρ. 9.30 π.μ.-2.30 μ.μ. Δευτ., Τετ. & 6-9 μ.μ.
Το Μουσείο στεγάζεται στο κτίριο, όπου φιλοξενήθηκε το Πανεπιστήμιο Αθηνών τα 4 πρώτα χρόνια της Λειτουργίας του (1837-1841) και είναι γνωστότερο ως "Το Παληό Πανεπιστήμιο". Σκοπός του Μουσείου είναι η περισυλλογή, διάσωση και παρουσίαση των ιστορικών ενθυμημάτων του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Θόλου 5, Πλάκα, 2103689502-4


Μουσείο Κεραμεικού
Ώρες: 8 π.μ.-4 μ.μ.
Είσοδος ελεύθερη για νέους έως 19 ετών, φοιτητές & κάθε Κυριακή για όλους.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο του Κεραμεικού στεγάζει εκθέματα, σχεδόν αποκλειστικά ταφικού χαρακτήρα, που προέρχονται από τις ανασκαφές του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού, εκτάσεως 38.500 τ.μ.
Ερμού 148, 2103463552

Μουσείο Κοσμήματος Λαλαούνη
Δευτ.& Πέμ.-Σάβ. 9 π.μ.-4 μ.μ., Τετ. 9 π.μ.-9 μ.μ. Κυρ. 11 π.μ.-4 μ.μ. Είσοδος ελεύθερη για παιδιά κάτω των 10 ετών και κάθε Τετ. 3-9 μ.μ. για όλους.
Το Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη είναι το μοναδικό Μουσείο για το σύγχρονο κόσμημα στην Ελλάδα.
Μουσείο Κοσμήματος - Ηλία Λαλαούνη,

Καλλισπέρη 12, Ακρόπολη, 2109221044, www.lalaounis-jewelrymuseum.gr

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Δευτ., Τετ., Παρ. 10 π.μ.-4 μ.μ. Πέμ. 10 π.μ.-8 μ.μ. Σάβ. 10 π.μ.-3 μ.μ. Είσοδος ελεύθερη για παιδιά έως 18 ετών.
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης,

Νεοφύτου Δούκα 4, Κολωνάκι, 2107228321-3, www.cycladic.gr

Μουσείο Μαραθώνα
Είσοδος ελεύθερη στις 18/4
Το Μουσείο βρίσκεται σε αγροτική περιοχή στη θέση Βρανά Μαραθώνος. Πειβάλλεται από μεγάλη έκταση (ιδιοκτησία ΥΠΠΟ) και κοντά του βρίσκονται ο (στεγασμένος) Τύμβος των Πλαταιέων και το Μεσοελλαδικό νεκροταφείο. Εκτίθενται ευρήματα από την Νεολιθική έως την ύστερη Ρωμαϊκή περίοδο προερχόμενα από ανασκαφές της περιοχής. Ιδιαίτερα σημαντικά είναι τα ευρήματα από τα προϊστορικά νεκροταφεία και από των Τύμβο των Αθηναίων.
Πλαταιών 114, Μαραθώνας Αττικής, 2294055155

Μουσείο Μαρία Κάλλας
Δευτ.-Παρ. 10 π.μ.-3 μ.μ.
ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΕΧΝΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ.
Τεχνόπολις, Πειραιώς 100, Γκάζι, 2103460981

Μουσείο Μπενάκη
Δευτ., Τετ., Παρ., Σάββ. 9 π.μ.- 5 μ.μ, Πέμ. 9 π.μ.- μεσάνυχτα, Κυρ. 9 π.μ.- 5 μ.μ
Παραμένει κλειστά την Τρίτη και τις ακόλουθες αργίες:
25 Μαρτίου, 1 Μαΐου, 15 Αυγούστου, 28 Οκτωβρίου, 25-26 Δεκεμβρίου, 1 και 6 Ιανουαρίου, Καθαρή Δευτέρα, Κυριακή και Δευτέρα του Πάσχα, Αγίου Πνεύματος.
Ελεύθερη είσοδος κάθε Πέμπτη, 9 π.μ.- μεσάνυχτα για όλους και κάθε ημέρα για τις ακόλουθες ομάδες:
• άτοµα µε ειδικές ανάγκες και ο συνοδός τους
• φοιτητές και νέοι κάτω των 18 ετών
• µέλη ICOM και Φίλοι του Μουσείου Μπενάκη
• ακαδηµαϊκοί και εκπαιδευτικοί
• αρχαιολόγοι
• συντηρητές αρχαιοτήτων
• δηµοσιογράφοι
• πολύτεκνοι
• οι υπηρετούντες τη στρατιωτική τους θητεία
• υπάλληλοι του ΥΠ.ΠΟ και του Τ.Α.Π.Α.
• ξεναγοί
• κάτοχοι κάρτας πολιτισµού ΥΠ.ΠΟ.
• µέλη του Επιµελητηρίου Εικαστικών Τεχνών

Ελεύθερη είσοδος την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων (17/5).

Το Μουσείο Μπενάκη συγκαταλέγεται στις μεγάλες εκείνες δωρεές που αύξησαν τα περιουσιακά στοιχεία του κράτους, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί και τον παλαιότερο μουσειακό οργανισμό που λειτουργεί στην Ελλάδα ως Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου.
Κουμπάρη 1, Κολωνάκι, 210 3671000, www.benaki.gr


Μουσείο Μπενάκη (Κεραμεικός)
Τρ., Πέμ., Παρ., Σάββ. Κυρ. 9 π.μ. - 3 μ.μ., Τετ. 9 π.μ. - 9 μ.μ.
Παραμένει κλειστά τη Δευτέρα και τις ακόλουθες αργίες: 25 Μαρτίου, 1 Μαΐου, 15 Αυγούστου, 28 Οκτωβρίου, 25-26 Δεκεμβρίου, 1 και 6 Ιανουαρίου, Καθαρή Δευτέρα, Κυριακή και Δευτέρα του Πάσχα, Αγίου Πνεύματος. Ελεύθερη είσοδος κάθε Τετάρτη, 9 π.μ.- 9 μ.μ. για όλους και κάθε ημέρα για τις ακόλουθες ομάδες:
• άτοµα µε ειδικές ανάγκες και ο συνοδός τους
• φοιτητές και νέοι κάτω των 18 ετών
• µέλη ICOM και Φίλοι του Μουσείου Μπενάκη
• ακαδηµαϊκοί και εκπαιδευτικοί
• αρχαιολόγοι
• συντηρητές αρχαιοτήτων
• δηµοσιογράφοι
• πολύτεκνοι
• οι υπηρετούντες τη στρατιωτική τους θητεία
• υπάλληλοι του ΥΠ.ΠΟ και του Τ.Α.Π.Α.
• ξεναγοί
• κάτοχοι κάρτας πολιτισµού ΥΠ.ΠΟ.
• µέλη του Επιµελητηρίου Εικαστικών Τεχνών

Ελεύθερη είσοδος την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων (17/5).

Οι συλλογές της ισλαμικής τέχνης του Μουσείου Μπενάκη εκτίθενται στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης. Πρωταρχικός στόχος αυτής της προσπάθειας αυτονόμησης της συλλογής είναι η ανάδειξη της ισλαμικής καλλιτεχνικής δημιουργίας, η εύκολη πρόσβαση στο υλικό και η τεκμηριωμένη παρουσίασή του.
Ασωμάτων 22 & Διπύλου, Κεραμεικός, 2103251311-13, www.benaki.gr


Μουσείο Πολιτικών Εξορίστων Άη Στράτη
Δευτ.-Παρ. 11 π.μ.-5 μ.μ.
Το φαινόμενο της εξορίας ως μέσο πολιτικής καταστολής και καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί τη θεματική που πραγματεύεται το Μουσείο.
Αγ. Ασωμάτων 31, Κεραμεικός, 2103213488, http://exile-museum.gr/


Μουσείο Ποντιακού Ελληνισμού
Δευτ.-Παρ. 10 π.μ.-4 μ.μ.
Το υλικό του Μουσείου τοπικά εκτείνεται σε όλη σχεδόν την περιοχή του Πόντου και των τόπων μετανάστευσης των Ποντίων γύρω από τη Μαύρη Θάλασσα αλλά και στην περιοχή των μακρινών τέως σοβιετικών δημοκρατιών της Κεντρικής Ασίας.
Αγνώστων Μαρτύρων 73, Ν. Σμύρνη, 2109354333, www.epm.gr


Μουσείο Τηλεπικοινωνιών
Δευτ.-Παρ. 8 π.μ.-3 μ.μ. Το πρώτο ΣΚ, Σάβ. 8 π.μ.- 3 μ.μ. & Κυρ. 9 π.μ.- 2.30 μ.μ. κάθε μήνα 10 π.μ.-2 μ.μ.
Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ διατηρεί και εκθέτει σημαντικές συλλογές, στενά συνδεδεμένες με την ίδια την εταιρεία και την πορεία της στο χρόνο, αλλά και με την ιστορία της Ελλάδας και την εξέλιξη της κοινωνίας της.
Πρωτέως 25, Ν. Κηφισιά, 2106201899


Νομισματικό Μουσείο
Τρ.-Κυρ. 8.30 π.μ.-3 μ.μ. Είσοδος ελεύθερη για νέους έως 19 ετών, φοιτητές & Κυριακές.
Το Νομισματικό Μουσείο στεγάζεται στο "Ιλίου Μέλαθρον", έργο του Ερνέστου Τσίλερ, κατοικία, άλλοτε, του Ερρίκου Σλήμαν. Άνοιξε τις πύλες του στις 11 Δεκεμβρίου του 1998 και είναι ένα από τα ελάχιστα του είδους του στον κόσμο.

Πανεπιστημίου 12, 2103643774, www.nma.gr

Παιδικό Μουσείο
Τρ.-Παρ. 10 π.μ.-2 μ.μ. Σάβ., Κυρ. 10 π.μ.-3 μ.μ.
Το " Παιδικό Μουσείο-Πολιτισμικός Οργανισμός Δήμου Αθηναίων" με τη συνεργασία του σωματείου "Ελληνικό Παιδικό Μουσείο" υπάρχει για να βοηθά τα παιδιά να καταλάβουν και να χαρούν τον κόσμο στον οποίο ζουν.
Κυδαθηναίων 14, Πλάκα, 2103312995-6

Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων
Δευτ.-Παρ. 9 π.μ.-1 μ.μ. & 5-9 μ.μ. Κυρ. 9 π.μ.-1 μ.μ.
Παρουσίαση όλων των Ελλήνων καλλιτεχνών που αποτέλεσαν σταθμούς στην ελληνική εικαστική δημιουργία και συνέβαλαν στη διαμόρφωση της νεοελληνικής τέχνης του 20ού αιώνα.
Πειραιώς 51, 2103231841


Πολεμικό Μουσείο
Τρ.-Κυρ. 9 π.μ.-2 μ.μ.
Το Μουσείο εγκαινιάστηκε το 1975. Σκοπός και αποστολή του είναι η έκθεση πολεμικών κειμηλίων, η τεκμηρίωση και η μελέτη της πολεμικής ιστορίας, καθώς και η προβολή των ιερών αγώνων του Ελληνικού Έθνους από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
Βασ. Σοφίας & Ριζάρη 2, Κολωνάκι, 2107244464


Σιδηροδρομικό Μουσείο
Τρ.-Κυρ. 9 π.μ.-1 μ.μ. Τετ. & 5-8 μ.μ.
Ο επισκέπτης θα κάνει μια ρομαντική περιήγηση στην πολύχρονη και σημαντική ιστορία των Ελληνικών Σιδηροδρόμων και Τροχιοδρόμων, μέσα από σπάνιες φωτογραφίες, χάρτες και πολύτιμα αυθεντικά εκθέματα.
Σιώκου 4, κάθ. Λιοσίων 301, 2105126295, www.sfs.gr

Σκιρώνειο Μουσείου Πολυχρονοπούλου
Σάβ., Κυρ. 10 π.μ.-2 μ.μ. & 4 μ.μ.-7 μ.μ.
Το ίδρυμα «Σκιρώνειο Μουσείο Πολυχρονόπουλου» από το 1977 οργανώνει διεθνείς εκθέσεις, συμπόσια γλυπτικής, συμπόσια κριτικών τέχνης, εκδηλώσεις μουσικής και ποίησης, εκθέσεις εικαστικών, με ζωγραφική, γλυπτική και παρεμβάσεις στο χώρο, τόσο στην έδρα του, κοντά στη θάλασσα όσο και στο παράρτημα του, το «Σκιρώνειο Κέντρο Κηφισιάς» Γεωργίου Λύρα 73 , 145 64, Κηφισιά.
50ο χλμ. Παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών-Κορίνθου, Μέγαρα, 2296062170, www.skironio.gr


Σκιρώνειο Κέντρο Κηφισιάς
Τρ.-Παρ. 9 π.μ.-3 μ.μ.
Γ. Λύρα 73, Ν. Κηφισιά, 2106206437, www.skironio.gr


Σπαθάρειο Μουσείου Θεάτρου Σκιών
Δευτ.-Παρ. 9 π.μ.-2 μ.μ., Τετ. και 6-9 μ.μ.
Ο κόσμος του Καραγκιόζη μέσα από τη συλλογή φιγούρων των Σωτ. & Ευγ. Σπαθάρη
Βασ. Σοφίας και Δημ. Ράλλη, Πλατεία Κασταλίας, Μαρούσι, 2106127245

Συλλογή Εμφιετζόγλου
Τετ. 4-8 μ.μ. Ξεναγήσεις: Τετ. 4.30 μ.μ. & 6 μ.μ.
Η Συλλογή Εμφιετζόγλου δίνει την ευκαιρία στο φιλότεχνο κοινό να επισκεφτεί τους χώρους όπου στεγάζονται μερικά από τα πιο αξιόλογα δείγματα της νεότερης και σύγχρονης Ελληνικής τέχνης.
Τέρμα οδού Φοινίκων (πρώην Κτήμα Βορρέ), Ανάβρυτα, Μαρούσι, 210 8027039, 210 8027026


Ταχυδρομικό Μουσείο
Δευτ.-Κυρ. 8 π.μ.-2 μ.μ.
Πλατεία Παναθηναϊκού Σταδίου 5, Παγκράτι, 210 7519066, www.postalmuseum.gr


Τζαμί
9 π.μ.-2.30 μ.μ. Τρ. κλειστά. Είσοδος ελεύθερη για φοιτητές & παιδιά.
Άρεως 1, Πλ. Μοναστηρακίου, 210 3242066, www.melt.gr



*από το: http://www.forfree.gr/forless.php?cat_id=25#forless93