................................Καλημέρα στην ηλιόλουστη και ιστορική Αθήνα που αγαπάμε...

~~~

~~~
.....................ΕΛΛΑΔΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ - Αρχαιολογικοί χώροι και Μνημεία στην Ελλάδα. Ελληνικός Πολιτισμός

Translate (Μετάφραση)

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Ο αγώνας συνεχίζεται είτε θέλει είτε δεν θέλει η ελληνική κυβέρνηση να απαιτήσει τα δίκαια του Ελληνικού Λαού και να ανταποκριθεί στην Ιστορία αυτού του τόπου και στη θυσία των θυμάτων της Γερμανικής Κατοχής


Ε.ΛΑ.Δ.Α.
(ΕΝΙΑΙΑ ΛΑΪΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ)
03-02-2012
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
          Η απόφαση του δικαστηρίου της Χάγης δικαιώνει το σημερινό κράτος της Γερμανίας και κατακεραυνώνει τους Ιταλούς και Έλληνες πολίτες οι οποίοι τόλμησαν να διεκδικήσουν τα δίκαιά τους από τις συνέπειες της ναζιστικής θηριωδίας.
          Ματαιοπονούν όμως όσοι θεωρούν ότι παραγράφονται τα εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας.
          Ο αγώνας συνεχίζεται είτε θέλει είτε δεν θέλει η ελληνική κυβέρνηση να απαιτήσει τα δίκαια του Ελληνικού Λαού και να ανταποκριθεί στην Ιστορία αυτού του τόπου και στη θυσία των θυμάτων της Γερμανικής Κατοχής.


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ -ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος Ανεξαρτήτων Πολιτών ''Σπίθα'' σας καλεί σε ανοιχτή εκδήλωση-συζήτηση με θέμα:  Το μείζον εθνικό ζήτημα του αγγλικού δικαίου και της δανειακής σύμβασης και η συγκρότηση του μετώπου αντίστασης και αλληλεγγύης Ε.ΛΑ.Δ.Α.
Κεντρικός εισηγητής-ομιλητής θα είναι ο Γραμματέας του Κινήματος
Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος.


Θα συμμετάσχουν στην συζήτηση οι:
Κασιμάτης Γιώργος - Ζουράρις Κώστας - Ιντζεσίλογλου Νίκος  - Μαριάς Νότης - Νεάρχου Περικλής - Νεγρεπόντη-Δελιβάνη Μαρία - Παπαθεμελής Στέλιος - Παπαπέτρου Γιώργος - Πατουλίδου Βούλα - Χρυσόγονος Κώστας.


ΣΑΒΒΑΤΟ 4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012
Αίθουσα Ε.Δ.Ο.Θ., Πρ. Κορομηλά 51, 4ος όρ.
Ώρα: 17:00 μ.μ.www.spitha-kap.gr
  
Γραφείο Τύπου Κ.Α.Π
Ε.ΛΑ.ΔΑ: ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ! Ιδρύθηκε ο ΤΡΙΤΟΣ ΠΟΛΟΣ στην Ελληνική πολιτική

Ε.ΛΑ.ΔΑ: ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ! Ιδρύθηκε ο ΤΡΙΤΟΣ ΠΟΛΟΣ στην Ελληνική πολιτική
M. Θεοδωράκης: Με υπομονή και ηρεμία, δουλεύουμε να ενωθεί ο λαός. Πρώτη δημόσια εκδήλωση για την Ε.ΛΑ.ΔΑ
Στο «διά ταύτα», στο «διά ταύτα» για την Ε.ΛΑ.ΔΑ, φώναζαν κάθε τόσο πολλοί από τους παρευρισκόμενους στην κατάμεστη αίθουσα του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, το βράδυ της Πέμπτης 1η Φεβρουαρίου.
Στην πρώτη δημόσια εκδήλωση της πρωτοβουλίας που πήραν ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μανώλης Γλέζος και ο Γιώργος Κασιμάτης για τη συγκρότηση ενός παλλαϊκού μετώπου αντίστασης και αλληλεγγύης με το όνομα Ενιαία Λαϊκή Δημοκρατική Αντίσταση ήταν εμφανής η επιθυμία του ακροατηρίου – περιλαμβανομένων και προσωπικοτήτων με δράση στο πολιτικό γίγνεσθαι – να λάβει εκλογικό χαρακτήρα το όλο εγχείρημα. 
«Εμείς, με ηρεμίαψυχραιμίαυπομονή, δουλεύουμε να ενωθεί ο λαός», είπε ο Μίκης Θεοδωράκης. «Μόλις εμφανιστεί το τεράστιο λαϊκό κίνημα, όλοι αυτοί, η τρόικα, το ΔΝΤ, οι δοσίλογοι, οι πουλημένοι θα πάνε στη θάλασσα.(…) Εγώ με τον Μανώλη δεν έχουμε πολύ καιρό.Εβδομήντα χρόνια παλεύουμε».Και πρόσθεσε: «Η θέλησή μας είναι το δια ταύτα. Πότε αργήσαμε. Πού; Στο εκτελεστικό απόσπασμα; Πού;».
Ανάμεσά στους… ανυπόμονους για ψηφοδέλτιο ΕΛ.ΛΑ.ΔΑ. και ο δήμαρχος Στυλίδας Απ. Γκλέτσος ο οποίος, πολύ προτού ανεβεί στο βήμα για να απευθύνει τον χαιρετισμό του, έκανε παρεμβάσεις «από κάτω» για το «δια ταύτα».
Κι ο Μίκης δεν έχασε λεπτό, ακολουθώντας… διαδραστική διαδικασία του είπε: «Χάρηκα που ήρθες. Είσαι ζωηρός. Είσαι ωραίος γι’ αυτό που κάνουμε». Και συνέχισε επί του θέματος: «Ξένη κατοχή δεν είναι μόνο οι φαντάροι είναι κι αυτοί με τη γραβάτα. Κι αυτοί είναι πιο επικίνδυνοι (…). Δεν φτάνει να είμαστε αγανακτισμένοι. Πρέπει να είμαστε ενημερωμένοι και αποφασισμένοι. Και τότε όταν θα πάμε 100.000 μπροστά από τη Βουλή θα λακίσουν».
΄Οταν πια ανέβηκε στο βήμα ο δήμαρχος Στυλίδας συμπύκνωσε το γιατί δεν μπορούσε να λείπει στο προσκλητήριο του Μίκη: «Για τον Μίκη θα ερχόμουν και περπατώντας και κολυμπώντας». Και πρόσθεσε απευθυνόμενος στον κόσμο: «Κατουρήστε τα ΜΜΕ. Υπάρχει το ίντερνετ. Να φτιάξουμε κόμμα να κατέβουμε στις εκλογές. Σε παρακαλούμε να μπεις μπροστά Μίκη και εμείς μαζί».
Η αίθουσα δεν χώρεσε τον κόσμο που ήρθε. Γέμισαν οι διάδρομοι, ο χώρος από το ισόγειο έως τον πρώτο και δεύτερο όροφο. Γιγαντοθόνη και συσκευές τηλεόρασης έδειχναν όσα γίνονταν μέσα -η εικόνα εστιασμένη στο πάνελ των «3» με συντονιστή τον κ. Δήμο Τσακνιά και στους προσκεκλημένους οι οποίοι απηύθυναν χαιρετισμό.
Δεν έλειψε κι ο Πλάτωνας από την παρέα, επιστρατευμένος από τον κ. Στ. Παπαθεμελήγια να πει «ημείς λήξομεν δαίμονα, ού δαίμων λήξει ημάς». Ο κ. Παπαθεμελής υπερθεμάτισε για τη συγκρότηση εκλογικού μετώπου με τις αρχές της Ε.ΛΑ.ΔΑ. , αλλιώς,όπως είπε, θα είναι «μια τρύπα στο νερό».
Στην εκδήλωση παρευρέθη αντιπροσωπεία της ΚΟ και της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον βουλευτή Θ. Δρίτσα, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό, και μαζί ο Πάνος Λάμπρουκαι ο Γιώργος Νικολακάκης . Από το ΣΥΝ, ήταν μεταξύ άλλων ο Δ. Βίτσας(γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ), η Δέσποινα Σπανού, ενώ το «παρών» έδωσε η επικεφαλής της δημοτικής κίνησης της Αθήνας «Ανοιχτή Πόλη» (ΣΥΡΙΖΑ) Ελένη Πορτάλιου.
Αντιπροσωπεία έστειλε η ΚΟΕ, η οποία είχε παρουσία με πολλά στελέχη της – εκπρόσωπος της ΚΟΕ χαιρέτισε την εκδήλωση. Από το Άρμα Πολιτών ήρθαν ως εκπρόσωποι ο Κων. Καραχάλιοςκαι ο Στ. Διομήδης. Από την Ενωτική Κίνηση ήταν μεταξύ άλλων ο Π. Κουρουμπλής, ο Ν. Κοτζιάς, ο Ν. Τόσκας ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό, όπως και οΝότης Μαριάς, κ.ά.
Εκπρόσωπό τους έστειλαν ο Νέος Αγωνιστής, η Κομμουνιστική Ανανέωση (Μαρία Ζευγώλη). Εκ μέρους της Σπίθας και του Κινήματος Ανεξάρτητων Πολιτών μίλησε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος, ενώ εκ μέρους της Χριστιανικής Δημοκρατίας απηύθυνε χαιρετισμό ο Μανώλης Μηλιαράκης.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε ο χαιρετισμός του Τάσου Σταυρόπουλου, εκ μέρους του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής στο οποίο πρωτοστατεί ο Αλ. Αλαβάνος.
Εξήγησε γιατί δεν θα μετέχει το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής στην Ε.ΛΑ.ΔΑ. Θέσεις όπως παύση πληρωμών, πλήρη σύγκρουση με την ευρωζώνη, εθνικοποίηση των τραπεζών δεν υπάρχουν στο κείμενο-διακήρυξη της πρωτοβουλίας. «Λυπούμαστε, γιατί, ενώ σε συζητήσεις μαζί σας, είχαμε συμφωνήσει σε αυτές τις θέσεις, είδαμε μέσα σε λίγες μέρες στον Τύπο ένα κείμενο για την Ε.ΛΑ.ΔΑ που τις είχε απαλείψει πλήρως», είπε.
Επίσης, επέκρινε τον αυτοποκλεισμό του εγχειρήματος από τις εκλογές - «Φοβάμαι ότι ο εκ των προτέρων αυτοαποκλεισμός σας από τις εκλογές, που έχει επιβληθεί από στενές κομματικές σκοπιμότητες, αφαιρεί τον δυναμισμό από πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να έχουν μεγάλη συμβολή». Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αυτή η αναφορά εμπεριέχει αιχμή για τις σχέσεις που έχει αναπτύξει η Ε.ΛΑ.ΔΑ. με την Κουμουνδούρου και τον Αλ. Τσίπρα…
Επέμειναν οι διοργανωτές στο ότι πρόκειται για μέτωπο συσπείρωσης του λαού ενάντια στην Τρόικα, ενάντια στην κυβέρνηση του «μαύρου μετώπου», όπως είπε ο Μίκης Θεοδωράκης, και της «ξένης κατοχής».
Το τόνισε ο Γ. Κασιμάτης.Το ξανάπε ο Μ. Γλέζος: «δεν έχει σχέση με εκλογικό σώμα», «θέλουμε να μην αποκλείει τα λαϊκά κινήματα». Εξήγησε ότι «σκάβουμε τον δρόμο για να βοηθήσουμε τον λαό – και τους άλλους λαούς με τους Ελληνες να γίνονται παράδειγμα αντίστασης – να αντιμετωπίσουν τη λαίλαπα που πάει να μας πνίξει και να δημιουργήσουμε την ελπίδα ότι κάτι καινούριο μπορεί να γεννηθεί σε αυτό τον τόπο».
Πάντως, ο Μίκης Θεοδωράκης άσκησε ευθεία κριτική στη ΔΗΜΑΡ και προσωπικά στονΦώτη Κουβέλη, ενώ αναφέρθηκε και στη… μοναχική πορεία του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ.
«Δυστυχώς δεν είμαστε ενωμένοι», είπε. «Πήρα τηλέφωνο το Φώτη Κουβέλη – ήταν στους Λαμπράκηδες. Φώτη, θα έρθεις; Θα έρθω, είπε. Δεν ήρθε. Πάει αλλού…». Και συνέχισε:«Πήρα τον Χαλβατζή. Πες στην Αλέκα, ελάτε να κουβεντιάσουμε. Με παίρνει ο Χαλβατζής και μου λέει την απόφαση: «Θα έρθω εγώ και ο Παφίλης» (…). Αναρωτιέμαι αν το ΠΑΜΕ ήταν μαζί με άλλους, εκεί που θα είχε 50, θα γινόμαστε πολλοί(…). Γιατί θέλετε μόνοι σας;».
Ο Χαλυβουργός
Η πιο φορτισμένη από συγκίνηση αλλά και από ενθουσιασμό – σείστηκε το κτίριο από το χειροκρότημα – στιγμή της βραδιάς ήταν την ώρα που ανέβηκε στο βήμα να μιλήσει ο εκπρόσωπος του σωματείου εργαζομένων της Χαλυβουργίας Ελλάδος, από το εργοστάσιο του Ασπρόπυργου.
Ο Νίκος Παυλάκης, ένας από τους χαλυβουργούς που εδώ και 95 ημέρες βρίσκονται σε απεργία. «Δεν ξέρω τα γράμματα που ξέρουν όσοι μίλησαν. Όμως, δεν γυάλιζε το μάτι σας. Εγώ από παιδί και μετά στο καμίνι της δουλειάς έμαθα στ΄άδικο το μάτι να γυαλίζει…».Πρόσθεσε άλλα τρία «Α» δίπλα στο «Αντίσταση και Αλληλεγγύη» του παλλαϊκού μετώπου: Ανυπακοή, Αγάπη για το συνάνθρωπο, Αδιαπραγμάτευτη Ελλάδα. «Η Ελλάδα δεν πουλιέται, δεν αγοράζεται. Εμείς το λέμε 95 ημέρες. Αυτό δεν είναι κίνημα. Είναι ξεκίνημα».
Αργότερα, έγινε πρόταση από τους διοργανωτές και συντάχθηκε ψήφισμα συμπαράστασης στους χαλυβουργούς -απεργούς.
Η εκδήλωση έκλεισε με την ανακοίνωση των μελών της προσωρινής συντονιστικής επιτροπής της Ε.ΛΑ.ΔΑ, με τη διευκρίνιση από τους διοργανωτές, ότι αυτή θα διευρυνθεί.
Την αποτελούν οι: Μ. Θεοδωράκης, Μ. Γλέζος, Γ. Κασιμάτης, Δημήτρης Αλευρομάγειρος -Αντιστράτηγος (ε.α.), Επίτιμος Γενικός Επιθεωρητής Στρατού, Γιάγκος Ανδρεάδης -πανεπιστημιακός και μέλος της κίνησης Καλλιτέχνες ενάντια στα μνημόνιο, Ηλίας Ανδριόπουλος-συνθέτης, Λουκάς Αξελός -συγγραφέας, Νίκος Απανωμεριτάκης -μέλος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967 – 1974, Νάντια Βαλαβάνη -συγγραφέας , Κάτια Γέρου -ηθοποιός, Δημ. Γεωργόπουλος -οικονομολόγος, Απ. Γκλέτσος -δήμαρχος Στυλίδας, Χρ. Κορτζίδης δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης, Ηρ. Γκότσης -δήμαρχος Νέας Ιωνίας,Γ. Ζησιμάτος - πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, Κ. Ζουράρις -πανεπιστημιακός, πολιτειολόγος, Χρ. Καπάταης -οικονομολόγος, περιφερειακός σύμβουλος της «Ελεύθερης Αττικής», Εύη Καρακώστα -Αρχιτέκτων μηχανικός- πολεοδόμος, Θαν. Καρτερός -δημοσιογράφος, Ν. Κοτζιάς -οικονομολόγος, Σάκης Κουβάτσος -οδοντίατρος, Π. Κουρουμπλής-ανεξάρτητος βουλευτής, Γ. Κούκας, Δ. Κωνσταντακόπουλος (δημοσιογράφος-συγγραφέας), Χρ. Λεοντής -συνθέτης, Ν. Μάλλιαρης -παλαίμαχος ποδοσφαιριστής, Γ. Παπαπέτρος -οικονομολόγος, Θ. Μπαλασόπουλος - πρόεδρος ΠΟΕ-ΟΤΑ, Μαρία Νεγρεπόντη Δελιβάνη -πανεπιστημιακός, Ν. Μαριάς -πανεπιστημιακός, Μ.Μηλιαράκης -δημοσιογράφος, Μ. Μητσιάς -τραγουδιστής, Αλ. Μητρόπουλος -δικηγόρος, Ν. Παυλάκης - χαλυβουργός από τους απεργούς του εργοστασίου της Χαλυβουργίας Ελλάδος στον Ασπρόπυργο , Μαρία Σωτηροπούλου -μέλος των Γιατρών Κατά της Πυρηνικής Απειλής, Δέσποινα Σπανού -μέλος Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ , Δ. Τσακνιάς -δικηγόρος.
ΠΗΓΗ: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου