................................Καλημέρα στην ηλιόλουστη και ιστορική Αθήνα που αγαπάμε...

~~~

~~~
.....................ΕΛΛΑΔΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ - Αρχαιολογικοί χώροι και Μνημεία στην Ελλάδα. Ελληνικός Πολιτισμός

Translate (Μετάφραση)

Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Πληρώνουμε όσο έχουμε και όσο αντέχουμε

ANTΙΛΟΓΟΙ

Της Μαρίας Νικάκη*  [Ο ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ]


Τη Δευτέρα το πρωί, βγαίνοντας από το σπίτι βρήκα πέντε φακέλους στο γραμματοκιβώτιο.
Ο ένας ήταν από τη ΔΕΗ. Ανοίγω και διαβάζω. Ο δίμηνος λογαριασμός είχε φουσκώσει και από 130 ευρώ είχε πάει στα 285 ευρώ! Βλέπετε, συμπεριέλαβαν και το χαράτσι για το σπίτι. Πρώτο σοκ.
Μετά βλέπω έναν άσπρο φάκελο με την ένδειξη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Περιείχε το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων του 2010. Άλλα 300 ευρώ. Ήρθε το δεύτερο σοκ.
Ο τρίτος φάκελος ήταν γαλάζιος. Από την εφορία. Και περιείχε το χρέος, καμιά 800 ευρώ από τον φόρο εισοδήματος του 2011. Τρίτο σοκ (παρεμπιπτόντως, οι άλλοι δυο φάκελοι ήταν διαφημιστικοί). Σύνολο, 1.385 ευρώ!
Αν σε αυτά προστεθούν τα τέλη κυκλοφορίας του αυτοκινήτου που είναι 260 ευρώ και η δόση από τον φόρο εισοδήματος της τρέχουσας χρονιάς, άλλα 300 ευρώ, τότε συνολικά μιλάμε για 1.945 ευρώ!!!
Το ερώτημα είναι πώς θα τα πληρώσουμε όταν οι μισθοί που μπαίνουν στο σπίτι κάθε μήνα δεν ξεπερνούν τα 2.000 ευρώ;
Κι εδώ αρχίζει το μαρτύριο. Τι να πληρώσω και τι να αφήσω.
Τη ΔΕΗ απαραιτήτως, αλλιώς θα μας κόψουν το ρεύμα κι άντε μετά να βρεις τρόπο να μαγειρέψεις και να ζεσταθείς (φέτος έχουμε ξεχάσει το καλοριφέρ, λόγω της εκτίναξης της τιμής του πετρελαίου, μετά την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης). Πρώτα λοιπόν θα πάω από τη ΔΕΗ να πληρώσω το ρεύμα, ήτοι 130 ευρώ. Το χαράτσι το ξεχνάμε. Θα το στείλουν στην εφορία ως ληξιπρόθεσμο.
Βέβαιη είναι και η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, καθώς, αν τα αφήσω, θα διπλασιαστούν και από τα 260 ευρώ μετά θα πρέπει να πληρώσω 520 ευρώ.
Μέχρι στιγμής έχουμε και λέμε 130 και 260, φτάνουμε στα 390 ευρώ. Αντε να προσθέσουμε κι άλλα 300 ευρώ από τον φετινό φόρο εισοδήματος, ανεβαίνουμε στα 690 ευρώ.
Απομένουν άλλα 1.255 ευρώ, τα οποία δεν μπορώ να αφήσω να σέρνονται. Η μοναδική λύση είναι να περάσω από την εφορία (όχι θα τη γλίτωνα) να ρυθμίσω το παλιό χρέος των 800 ευρώ. Άντε να πληρώσω 300 ευρώ και τα υπόλοιπα σε δόσεις από τον καινούργιο χρόνο.
Αισίως φτάσαμε στα 990 ευρώ. Για την ακρίβεια, ο ένας μισθός. Οι οικονομικές δυνάμεις εξαντλούνται εδώ. Το ΕΤΑΚ το ξεχνάμε. Πρέπει να αφήσουμε ένα χιλιάρικο για να περάσουμε τις γιορτές και τον μήνα που έρχεται, μέχρι να ξαναπληρωθούμε. Οπότε θα αφήσω χρέος 955 ευρώ στην εφορία, δηλαδή τον φόρο εισοδήματος του 2011 και το χαράτσι της ΔΕΗ. Λες κι έχω άλλη επιλογή. Από ληξιπρόθεσμο σε ληξιπρόθεσμο θα πηγαίνουμε μέχρι να δούμε πόσο θα αντέξουμε. Αν και δεν το βλέπω για πολύ ακόμα…


* Μαρία Νικάκη, φορολογούμενη – απλή εργαζόμενη

*από την "Εφημερίδα των Συντακτών - http://www.efsyn.gr/?p=9858

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου