................................Καλημέρα στην ηλιόλουστη και ιστορική Αθήνα που αγαπάμε...

~~~

~~~
.....................ΕΛΛΑΔΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ - Αρχαιολογικοί χώροι και Μνημεία στην Ελλάδα. Ελληνικός Πολιτισμός

Translate (Μετάφραση)

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

Eξω η Gucci απ' την Ακρόπολη

akropoli.jpg

Ακρόπολη
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Με ομόφωνη απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου δεν παραχωρείται η Ακρόπολη στον οίκο μόδας Gucci, μετά το αίτημα που κατέθεσε αυτός προκειμένου να διεξαχθεί την 1η Ιουνίου επίδειξη μόδας με την καινούργια κολεξιόν του υπό τον τίτλο «Gucci Cruise 2018».
Στο σκεπτικό που διατυπώθηκε επικράτησε ότι «ο ιδιαίτερος πολιτιστικός χαρακτήρας των μνημείων της Ακρόπολης δεν συνάδει με τη συγκεκριμένη εκδήλωση, καθώς πρόκειται για μοναδικά μνημεία και σύμβολα παγκόσμιας κληρονομιάς, μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco».
Αρνητικές ήταν οι εισηγήσεις τόσο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών όσο και της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, ενώ είχαν προειδοποιήσει τους εκπροσώπους του ιταλικού οίκου για το άτοπο του αιτήματός τους, εκείνοι επέμεναν να εξεταστεί από το ΚΑΣ.
Οπως γράφαμε και στο ρεπορτάζ της Δευτέρας, ο οίκος Gucci σίγουρα θα είχε ισχυρό δέλεαρ για το αίτημά του.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας λοιπόν, μας πρόσφερε 2.000.000 ευρώ σε βάθος πενταετίας για αναστηλωτικά έργα στην Ακρόπολη ή σε οποιονδήποτε άλλο οργανισμό τού υποδεικνυόταν από την ελληνική πλευρά.
Στο σκεπτικό τους μάλιστα τόνισαν τα τεράστια επικοινωνιακά οφέλη που θα εξασφάλιζε από την εκδήλωση η χώρα μας και το μνημείο της Ακρόπολης (!) όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά.
Ενώ όλοι φανταζόμασταν ότι μάλλον το αντίθετο θα συνέβαινε, και ότι ο οίκος θα αντλούσε αίγλη από το μνημείο.
Η πρόταση του οίκου μόδας για την πασαρέλα
Η πρόταση του οίκου μόδας για την πασαρέλα
Β' εναλλακτική (ανατολικά του Ερεχθείου)
Β' εναλλακτική (ανατολικά του Ερεχθείου)
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες πάντως, η διαφημιστική δαπάνη θα άγγιζε τα 30.000.000 ευρώ και μαζί με τον τηλεοπτικό χρόνο θα έφτανε τα 55.000.000 ευρώ.
Στην πρόταση που κατέθεσαν οι εκπρόσωποι της Gucci ζητούσαν τον χώρο μεταξύ Παρθενώνα και Ερεχθείου και είχαν μάλιστα δύο εναλλακτικές προτάσεις για την τοποθέτηση της πασαρέλας και των καθισμάτων.
Σύμφωνα με την πρώτη πρόταση, θα στηνόταν στη βόρεια πλευρά του Παρθενώνα· ανατολικά του Ερεχθείου, σύμφωνα με τη δεύτερη.
Η επίδειξη θα είχε διάρκεια 15 λεπτά, η γενική είσοδος θα γινόταν από τον χώρο των Προπυλαίων στις 8.00 και το γκαλά θα ξεκινούσε στις 10.00 το βράδυ.
Παράλληλα θα έστηναν μια σκηνή μεγάλων διαστάσεων, ύψους 7-8 μέτρων, για τα ηχητικά και τα φωτιστικά σώματα και θα χρησιμοποιούσαν τους χώρους του παλιού Μουσείου της Ακρόπολης.
Την επίδειξη θα παρακολουθούσαν 300 άτομα από το διεθνές τζετ σετ.
Θα ήταν 10% Ελληνες καλλιτέχνες, 80% Ευρωπαίοι και Αμερικανοί εκδότες και δημοσιογράφοι και 10% καλλιτέχνες παγκοσμίου φήμης με σημαντικό καλλιτεχνικό και ανθρωπιστικό έργο.
«Αποτίουμε φόρο τιμής στην πόλη, τη στιγμή που ολόκληρη η Ευρώπη αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα» ανέφεραν στο σκεπτικό τους, όπως επίσης ότι η επίδειξη μόδας θα «προσθέσει κοσμοπολίτικη πινελιά και αίγλη σε μια εποχή με πολλά ευρωπαϊκά προβλήματα».
Τόνιζαν, δε, ότι οι διεθνείς διασημότητες που θα επισκέπτονταν την Αθήνα θα λειτουργούσαν καταλυτικά στην προβολή της χώρας μας.
Αναφέρθηκαν σε διεθνή παραδείγματα και στην εμπειρία από τη χώρα τους όπου μεγάλες εταιρείες αναλαμβάνουν ως χορηγοί τις αναστηλώσεις μνημείων όπως της Φοντάνα ντι Τρέβι ή του Κολοσσαίου.
Στη συνεδρίαση του ΚΑΣ παρευρέθησαν τρεις εκπρόσωποι του οίκου Gucci που τόνισαν τη σπουδαιότητα του Μνημείου της Ακρόπολης, υπογράμμισαν τον καλλιτεχνικό χαρακτήρα της εκδήλωσης και δεν δίστασαν να πουν ότι «θα ανορθώσει κοινωνικοοικονομικά τη χώρα μας».
Μαζί ήταν και οι νομικοί τους εκπρόσωποι, οι δικηγόροι Βασίλειος και Αναστάσιος Βάθης.
Κι ενώ ακούστηκε κατά τη συνεδρίαση του ΚΑΣ η άποψη πως «η πρόταση είναι ανόητη, προσβλητική έως χυδαία, δεν χρειάζεται να τη συζητήσουμε», η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού και προεδρεύουσα του Συμβουλίου Μαρία Βλαζάκη είπε:
«Η Ακρόπολη είναι όχι απλώς ένα μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς αλλά σύμβολο όλης της ανθρωπότητας και αυτό δεν μπαίνει σε εμπορικές συναλλαγές. Ο Παρθενώνας είναι το logo της UNESCO. Εχουμε τον αγώνα της επιστροφής των Γλυπτών και παρά την οικονομική κατάσταση δεν σημαίνει ότι μπορούμε να δίνουμε τα σύμβολα της παγκόσμιας κληρονομιάς για επιδείξεις μόδας, κάτι που δεν συνάδει με τον χαρακτήρα του μνημείου. Είμαστε ανοιχτοί στις χορηγίες αλλά τα μνημεία χρειάζονται σωστή διαχείριση».
Η ελληνική πλευρά πάντως προτείνει τρεις εναλλακτικές τοποθεσίες για τη διεξαγωγή της επίδειξης μόδας.
Στο προαύλιο του Ηρωδείου, στο Ανδηρο Πικιώνη και στον αρχαιολογικό χώρο των Στύλων του Ολυμπίου Διός.
Ωστόσο οι Ιταλοί δεν τοποθετήθηκαν αφού, όπως είπαν, κάτι τέτοιο πρέπει να συζητηθεί με την κεντρική διεύθυνση του οίκου Gucci.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Γιατί η Gucci δεν ζητάει το Κολοσσαίο;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου