................................Καλημέρα στην ηλιόλουστη και ιστορική Αθήνα που αγαπάμε...

~~~

~~~
.....................ΕΛΛΑΔΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ - Αρχαιολογικοί χώροι και Μνημεία στην Ελλάδα. Ελληνικός Πολιτισμός

Translate (Μετάφραση)

Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

Η πληγή της ανεργίας στους νέους

Μία από τις πληγές, που δεν μπορεί να επουλώσει η κυβέρνηση και ούτε μπορεί να αποκρύψει και που είναι στίγμα για την πολιτική της, είναι η ανεργία. Μια ανεργία που στις ηλικίες 16-25 ετών λαμβάνει δραματικές διαστάσεις φτάνοντας στο ποσοστό του 65% και 37,7% στις ηλικίες 25-34 ετών. Η νεολαία της χώρας δηλαδή βρίσκεται στο περιθώριο της οικονομικής και, κατά συνέπεια, κοινωνικής ζωής της χώρας.

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή υπολογίζει τους άνεργους, για τον Μάιο, στους περίπου 1.400.000, σκαρφαλώνοντας στο ποσοστό του 27,6%. Το πιο σημαντικό, όμως, παρά τις ψευδολογίες του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση, είναι ότι η ανεργία σαρώνει τον νεανικό ενεργό πληθυσμό με ανυπολόγιστες συνέπειες τόσο για την επαγγελματική αποκατάσταση όσο και για την κοινωνική διάρθρωση, αφού αποδιοργανώνει πλήρως τις εστίες πρόσληψης ή την απασχόληση. Για να ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας απαιτείται ανάπτυξη, τόσο στη γεωργία όσο και στον τουρισμό και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτήν τη στιγμή και στους τρεις αυτούς τομείς δεν έχει γίνει καμία πρόοδος. Η γεωργία συρρικνώνεται, ο τουρισμός παραπαίει και η βιοτεχνία και το εμπόριο μαστίζονται από λουκέτα και απώλεια θέσεων εργασίας. Δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος, απόρροια μιας αδιέξοδης οικονομικής πολιτικής. Η δραματική μείωση των μισθών στα τριακόσια-τετρακόσια ευρώ είναι αντίθετη στην κατανάλωση. Με τη σειρά της, η μείωση της κατανάλωσης οδηγεί σε έλλειψη ρευστότητας και αδυναμία επενδύσεων ακόμα και σε μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις.
Το πρόβλημα έχει διογκωθεί, όπως και σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό Νότο, και προοιωνίζεται κοινωνική έκρηξη, κάτι που δεν είναι δυνατό να μην το γνωρίζουν οι κυβερνώντες, ειδικώς όταν οι κρίσιμες ηλικίες των 16-25 ετών δεν μπορούν να μπουν καν στην αγορά εργασίας. Στην Ελλάδα επτά στους δέκα νέους δεν έχουν πρόσβαση στην αγορά· εάν δε συνυπολογιστεί ότι σ” αυτή την κατηγορία υπάρχουν μαθητές, φοιτητές και στρατιώτες, που δεν λογίζονται ως άνεργοι, τότε ουδείς νέος εργάζεται!
Τα στοιχεία πραγματικά συγκλονίζουν, αλλά η κυβέρνηση δεν φαίνεται να προβληματίζεται και εξακολουθεί να απολύει εργαζόμενους κατά βούληση, κάτι που θα το απέφευγαν ακόμη και πρωτοετείς φοιτητές οικονομικών πανεπιστημίων. Με δεδομένο ότι η χώρα γηράσκει και πολλοί βγαίνουν στη σύνταξη για να περισώσουν ό,τι είναι δυνατόν να περισωθεί, ο ενεργός οικονομικά πληθυσμός συρρικνώνεται δραματικά, προσθέτοντας νέα προβλήματα στην ισορροπία του κοινωνικού ιστού, που έχει διαρραγεί μάλλον ανεπανόρθωτα. Υπό τέτοιες συνθήκες, το μέλλον είναι ζοφερό και η κυβέρνηση αδυνατεί να κάνει οτιδήποτε.



______________________
http://www.efsyn.gr/?p=88695

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου