................................Καλημέρα στην ηλιόλουστη και ιστορική Αθήνα που αγαπάμε...

~~~

~~~
.....................ΕΛΛΑΔΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ - Αρχαιολογικοί χώροι και Μνημεία στην Ελλάδα. Ελληνικός Πολιτισμός

Translate (Μετάφραση)

Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

Η Ελλάδα στις Εφορίες αναστενάζει!!! Η επίσημη πολιτεία τιμωρεί βάναυσα τους πολίτες της έως την εξόντωσή τους!

Ουρές ταλαιπωρίας σε τράπεζες και Εφορίες -Ημίμετρα αλλά όχι παράταση από Θεοχάρη

Ουρές ταλαιπωρίας σε τράπεζες 

και Εφορίες -

Ημίμετρα αλλά όχι παράταση από Θεοχάρη

31.12.2013
Με ημίμετρα αλλά όχι παράταση, τουλάχιστον προς το παρόν, θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση το... αδιαχώρητο που έχει δημιουργηθεί από το πρωί σε τράπεζες και Εφορίες όπου συρρέουν οι φορολογούμενοι για να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας και να καταθέσουν τις πινακίδες των αυτοκινήτων τους αντίστοιχα.
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη το ΥΠΟΙΚ εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει στους φορολογούμενους που έχουν πάρει αριθμό προτεραιότητας στις Εφορίες και δεν προλάβουν να εξυπηρετηθούν μέχρι τις 12 όπου κλείνουν οι υπηρεσίες ένα είδος πρωτοκόλλου έτσι ώστε να εξυπηρετηθούν την επόμενη εβδομάδα χωρίς να πληρώσουν τα τσουχτερά πρόστιμα. Με απλά λόγια, με κάποια φόρμουλα, όσοι περιμένουν στις ουρές μέχρι τις 12 το μεσημέρι αλλά δεν εξυπηρετηθούν θα τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους την επόμενη εβδομάδα, χωρίς να θεωρηθεί εκπρόθεσμη διαδικασία.
Οσον αφορά τα τέλη κυκλοφορίας ο κ. Θεοχάρης μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 μέχρι στιγμής έχουν καταβληθεί οι φόροι για 4,8 με 5,2 εκατ. αυτοκίνητα αριθμός που δείχνει ότι η πληρωμή, σύμφωνα πάντα με τον γενικό γραμματέα δημοσίων εσόδων,  σε αυτόν τον τομέα γίνονται ομαλά. Ως εκ τούτου, τόνισε, δεν υπάρχει τεχνικός λόγος για να δοθεί παράταση για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας. Πάντως, στις επίμονες ερωτήσεις και το αν θα δοθεί τελικά παράταση ο κ. Θεοχάρης απάντησε με ένα.. χαμόγελο, κάτι το οποίο μπορεί να μεταφραστεί ότι ίσως στο ΥΠΟΙΚ εξετάζουν το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση κάτι το οποίο, όμως, δεν αναμένεται να ανακοινωθεί πριν το μεσημέρι.
Υπενθυμίζεται ότι το πρόστιμο για  την μη εμπρόθεσμη καταβολή των τελών κυκλοφορίας ισούται με το ύψος των τελών. Με απλά λόγια, όποιος δεν τα καταβάλλει εμπρόθεσμα θα τα πληρώσει εις διπλούν.
Σήμερα, όμως, 31 Δεκεμβρίου 2013 όμως είναι καταληκτική προθεσμία και για άλλες φορολογικές υποχρεώσεις.
Με πρόστιμα και προσαυξήσεις κινδυνεύουν και όσοι δεν προλάβουν ή δεν έχουν να πληρώσουν την τελευταία δόση φόρου εισοδήματος 2013 (η πληρωμή γίνεται αποκλειστικά στις τράπεζες ή μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής) καθώς και τις δόσεις ΦΑΠ 2011, 2012, 2013. Παράλληλα θα πρέπει να έχει πληρωθεί και το χαράτσι ακινήτων μέσω των λογαριασμών ΔΕΗ.
Οσον αφορά στην απόκτηση κλειδάριθμου, όσοι δεν προλάβουν να προμηθευτούν τον εν λόγω αριθμό θα χάσουν τους κωδικούς πρόσβασης και θα πρέπει από την αρχή να κάνουν τη διαδικασία για απόκτηση νέων κωδικών. Όμως και σε αυτήν την περίπτωση, για την ενεργοποίηση του λογαριασμού θα πρέπει οι φορολογούμενοι να επισκεφθούν την εφορία. Κατά συνέπεια την ταλαιπωρία της ουράς δεν την γλιτώνουν, εκτός και αν πάνε μία ημέρα που να μην έχει πολύ κίνηση.


____________

iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/136993#ixzz2p37809hv

Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Μήπως τελικά το περιβόητο «αμερικανικό» φορολογικό μοντέλο, που ετοιμάζονται να εφαρμόσουν, είναι ελληνική ανακάλυψη του 1937;


Ασφαλώς αγαπητοί φίλοι θα σας ξενίσει η συνημμένη φωτογραφία («ΑΚΡΟΠΟΛΗ» 1937) και θα κουνήσετε με θλίψη το κεφάλι σας απαγγέλλοντας γι’ άλλη μια φορά το «τ’ είχες Γιάννη, τ’ είχα πάντα»!
Το ίδιο έπαθα κι’ εγώ. Προχωρώντας όμως στην ανάγνωση του άρθρου έμεινα έκπληκτος από το περιεχόμενο του: 
«Είνε γνωστόν ότι μέχρι σήμερον πολλοί πλούσιοι κατόρθωναν να αποφεύγουν την φορολογίαν ολοκλήρου του εισοδήματος των δια διαφόρων τεχνασμάτων … Ήλθεν όμως επί τέλους ο καιρός να εκπληρώσουν και αυτοί τας φορολογικάς των υποχρεώσεις χωρίς να δύνανται να αποκρύπτουν τα τεράστια εισοδήματά των…
… Δια του νέου νόμου 874 τον οποίον υπέγραψε ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Ανδρέας Αποστολίδης ο φόρος του συνθετικού αρπάζει τον πλούσιο από το εισόδημά του με μέσα αποδείξεως αμάχητα τεκμήρια όπως η ιδιόκτητος κατοικία, το νοίκι που πληρώνει, το αυτοκίνητο που συντηρεί, έξοδα ζωής όπως ταξείδια, δεξιώσεις, χοροί κλπ επι τη βάσει των οποίων θα υπολογίζεται ο νέος φόρος».
Αφού αναλύονται στο άρθρο της εφημερίδας οι λεπτομέρειες εφαρμογής των μέτρων παρατίθεται και δήλωση του Υφυπουργού:
«Η εφαρμογή του συστήματος των τεκμηρίων δια τον καθορισμόν της περιουσιακής καταστάσεως του φορολογούμενου μεγαλοεισοδηματίου και η παράλληλος λειτουργία των λαϊκών φορολογικών δικαστηρίων θα επιτρέψη την άρσιν του ατόπου και θα ικανοποιήση το αίσθημα της φορολογικής δικαιοσύνης».
Από την ανάλυση των τεκμηρίων αναφέρω ενδεικτικά ότι αυτοκίνητο αξίας 100.000 δρχ έδινε καθαρά φορολογητέα πρόσοδο 30.000 δρχ εάν το οδηγούσε ο ίδιος ο φορολογούμενος και 75.000 δρχ εάν χρησιμοποιούσε σοφέρ !
Φυσικά την ιδιαίτερη περιέργεια του αναγνώστη έλκει το περί λαϊκών δικαστηρίων. Ήταν πενταμελή με πρόεδρο εφέτη δικαστικό και 4 λαϊκά μέλη φορολογουμένων που είχαν υποβάλει στο παρελθόν τις ειλικρινέστερες δηλώσεις φορολογίας! Τον πρόεδρο όριζε το Υπουργικό Συμβούλιο ενώ τα μέλη όριζε η Εισαγγελία Εφετών κατόπιν κλήρωσης από λίστες που έστελναν οι Εφορίες. 
Τα λαϊκά δικαστήρια συγκαλούνταν από τον Έφορο η και αυτεπαγγέλτως. Εξέταζαν δε όχι μόνο τα τεκμήρια που προαναφέραμε αλλά και την ύπαρξιν πολυτελούς επιπλώσεως, την χρησιμοποίησην υπηρετικού και διδακτικού προσωπικού καθώς «και πάσαν σχεικήν πληροφορίαν σχετικήν με την διαβίωσιν του φορολογούμενου». Ο τελευταίος είχε την δυνατότητα να προσφύγει στο Ελεγκτικό Συνέδριο, σε κάθε περίπτωση όμως ο φόρος ήταν απαιτητός την χρονιά που εκδόθηκε η απόφαση του λαϊκού δικαστηρίου. 
Να συμπληρώσω, κλείνοντας, ότι οι πόλεμοι και οι αναγκαστικές ελλείψεις αγαθών που είχαν σαν αποτέλεσμα, δημιούργησαν μετά την πρώτη δεκαετία του 20ου Αιώνα μια νέα κοινωνική τάξη νεόπλουτων που προερχόταν κυρίως από τους διαφόρους επαγγελματίες της αγοράς (μπακάληδες, κρεοπώλες, μανάβηδες, εμπόρους κλπ). Αυτοί απετέλεσαν τον κύριο πληθυσμό εφαρμογής του συνθετικού, όπως ονομάστηκε, αυτού φόρου. Σκίτσα και φωτογραφίες που βρίσκει κανείς στις εφημερίδες του 1937 και 1938 δείχνουν πολλούς νεόπλουτους να οδηγούνται στη φυλακή μέχρι πλήρους εξόφλησης των υποχρεώσεων τους, πράγμα που σημαίνει ότι ο νόμος εφαρμόστηκε και είχε αποτελέσματα.

_____________________
www.paliaathina.com

Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

H margarita margaro



The song "margarita margaro" with the wonderful music of Mikis Theodorakis, performed by Grigoris Mpithikotsis. Accompanied with images of Athens, Saronikos, Aegean and Ionian Sea.

Lyrics: 
I margarita i margaro
peristeraki ston ourano.
Ton ourano mes sta dio sou matia koitazo
vlepo tin poulia kai ton asterismo.

I mana sou einai treli
kai se kleidonei monachi
san thelo na mpo stin kamari sou
mou richnis metaxoto schini

kai klidomenous mas vlepei i nichta
mas vlepoun ta astra ki i charavgi

I margarita i margaro
varkoula sto saroniko.
Saronike mou ta kimatakia sou dos mou
dos mou t' ageri, dos mou to pelago

I mana sou einai treli
kai se kleidonei monachi
san thelo na mpo stin kamari sou
mou richnis metaxoto schini

kai kleidomenous mas vlepei i nichta
mas vlepoun t' astra ki i charavgi

I margarita i margaro
dentraki sto Votaniko
Pare to tram molis deis pos peftei i nichta
peftoun oi ores, pefto lipothimo

I mana sou einai treli
kai se kleidonei monachi
san thelo na mpo stin kamari sou
mou richnis metaxoto schini

kai kleidomenous mas vlepei i nichta
mas vlepoun t' astra ki i charavgi

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Ο Stephen Fry μιλά για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα

Ο Stephen Fry μιλά για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα



Σε ομιλία του για τον οργανισμό Intelligence, που διοργανώνει συζητήσεις για πολλά σημαντικά ζητήματα, ο γνωστός Βρετανός ηθοποιός, συγγραφέας, δημοσιογράφος και κωμικός μεταξύ άλλων Stephen Fry επιχειρηματολογεί πάνω στην άποψη πως τα μάρμαρα του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν στην Αθήνα.

Ο Stephen Fry μιλά για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα

Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Ψηφίστε τώρα ΟΧΙ στην απελευθέρωση των πλειστηριασμών

http://bit.ly/19OdGzn 

  Διαδώστε το μήνυμα αυτό σε όλους! 

Ενώστε την φωνή σας με αυτή της ΕΚΠΟΙΖΩ και όλοι μαζί ας:
ΜΗΝ επιτρέψουμε να βρεθούν χιλιάδες οικογένειες στον δρόμο ενώ θα οφείλουν ακόμα στις τράπεζες χρήματα για το ακίνητο που έχασαν και
πρέπει να ξεπληρώσουν!

ΜΗΝ επιτρέψουμε να κινδυνεύσουν χιλιάδες μικροεπιχειρηματίες να χάσουν, όχι μόνο την κατοικία τους, αλλά και την επαγγελματική τους στέγη!


Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Το γύρο του κόσμου κάνει η είδηση της δολοφονίας του 34χρονου Παύλου Φύσσα από μέλος της Χρυσής Αυγής!

Τα διεθνή ΜΜΕ κάνουν λόγο για «κόκκινη γραμμή»


Το γύρο του κόσμου κάνει η είδηση της στυγερής δολοφονίας του 34χρονου Π. Φύσσα από μέλος της Χρυσής Αυγής.

Τα διεθνή ΜΜΕ κάνουν λόγο για «κόκκινη γραμμή», η οποία πλέον δεν αναφέρεται στη συριακή κρίση, αλλά στην κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας, σε μία χώρα που, όπως επισημαίνουν, έχει γονατίσει από την κρίση και η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε κοινωνική κατάρρευση.

Το Business Insider, o αμερικανικός ιστότοπος που ασχολείται με επιχειρηματικά νέα και θέματα τεχνολογίας, αναφέρει χαρακτηριστικά πως η χωλαίνουσα οικονομία της Ελλάδας έχει πυροδοτήσει επεισόδια βίας, οδηγώντας τη χώρα σε κοινωνική κατάρρευση.

«Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα θα πρέπει να ερμηνευτεί ως καμπανάκι για την ελληνική δημοκρατία, τους ελληνικούς θεσμούς και τους πολίτες της», υποστηρίζει.

Το σχετικό δημοσίευμα αναφέρεται επίσης στις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δείχνουν την απήχηση του ακροδεξιού κόμματος στους κόλπους της νεολαίας και το κατατάσσουν τρίτο σε προτίμηση.

Την ίδια ώρα, ο αμερικανικός ιστότοπος υπογραμμίζει πως η δολοφονία του 34χρονου μουσικού είναι η συνέχεια ενός κύματος βίας που έχει ξεκινήσει τελευταία με επιθέσεις Χρυσαυγιτών εναντίον μελών της Αριστεράς.



Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το βρετανικό δίκτυο BBC, το οποίο, αναφερόμενο στην δολοφονία του άτυχου νεαρού, επισημαίνει ότι τους τελευταίους μήνες στην Ελλάδα τα βίαια επεισόδια είναι πιο συχνά από τότε που ξεκίνησαν να εφαρμόζονται τα μέτρα λιτότητας.

Το δίκτυο αναφέρει επίσης τη δήλωση του Έλληνα υπουργού Δημόσιας Τάξης, ο οποίος εξήρε την κρισιμότητα της κατάστασης. Τέλος, το BBC αναφέρεται στη δήλωση Βενιζέλου, πως επιτέλους η Χρυσή Αυγή πρέπει να αντιμετωπιστεί ως εγκληματική οργάνωση.



Το Reuters αναφέρεται στην έρευνα της ελληνικής αστυνομίας στα γραφεία της Χρυσής Αυγής, δίνοντας έμφαση στο κάλεσμα του ΠΑΣΟΚ, το οποίο συμμετέχει στην κυβέρνηση, για απαγόρευση της συγκεκριμένης οργάνωσης.



Την ίδια ώρα, η βρετανική εφημερίδα Guardian αναφέρει ότι «η δολοφονία του αριστερού χιπ χοπ καλλιτέχνη και ακτιβιστή του αντιφασισμού, ο οποίος μαχαιρώθηκε τη νύχτα της Τρίτης, επισκιάζει τις απεργιακές κινητοποιήσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται την Τετάρτη στην Αθήνα».



«Ράπερ ακτιβιστής δολοφονήθηκε από μέλος της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα», είναι ο τίτλος της γαλλικής Libération, η οποία αναφέρει επίσης ότι το συγκεκριμένο κόμμα έχει κατηγορηθεί αρκετές φορές για επιθέσεις.





Περισσότερα: Το γύρο του κόσμου κάνει η είδηση της δολοφονίας του 34χρονου! | E-Radio.gr Blog

Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

Κέρδη 21,6 εκατ. ευρώ στην ΕΥΔΑΠ το εξάμηνο, 14,25 εκατ. ευρώ στην ΕΥΑΘ και κόβουν το νερό σε φτωχιές οικογένειες τα λαμόγια!


Παρά την κρίση, συνεχίζεται η κερδοφόρα πορεία της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ. Στην ΕΥΔΑΠ το πρώτο εξάμηνο του 2013 τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 21,6 εκατ. ευρώ από 21,3 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2012, σημειώνοντας αύξηση κατά 1,2%. Η αύξηση του...φορολογικού συντελεστή από 20% σε 26% είχε ως συνέπεια τη σημαντική αύξηση της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης κατά 20 εκατ. ευρώ. Γι' αυτό το λόγο, τα μετά φόρων κέρδη αυξήθηκαν στα 33,4 εκατ. ευρώ από 14,6 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2012, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 128%!
Ο κύκλος εργασιών κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013 διαμορφώθηκε στα 161 εκατ. ευρώ, από 162,1 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2012, παρουσιάζοντας οριακή μείωση κατά 0,7% (-1,1 εκατ. ευρώ). Η μείωση αυτή προέκυψε κατά κύριο λόγο από την υποχώρηση των εσόδων από υπηρεσίες αποχέτευσης.
Στην ΕΥΑΘ, κατά α' εξάμηνο του 2013 ο τζίρος ανήλθε σε 36,2 εκατ. ευρώ, έναντι 37,76 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο (μείωση 4,3%). Τα μικτά κέρδη έφτασαν στο ποσό των 14,25 εκατ. ευρώ έναντι 16 εκατ. ευρώ (μείωση 11,4%), ενώ τα προ φόρων κέρδη ανήλθαν σε 11,1 εκατ. ευρώ έναντι 14,29 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο (μείωση 22,3%). Τα μετά φόρων κέρδη διαμορφώθηκαν σε 9 εκατ. ευρώ έναντι 11,3 εκατ. το αντίστοιχο περσινό διάστημα (μείωση 20,2%).
«Τα αποτελέσματα και αυτού του εξαμήνου αποτυπώνουν την πραγματική κατάσταση της εταιρείας: υγιής χρηματοοικονομική διάρθρωση, σημαντικά ταμειακά διαθέσιμα, λειτουργικές ταμειακές ροές», επισημαίνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ Α.Ε., Νίκος Παπαδάκης.

____________enet.gr

Κυριακή 11 Αυγούστου 2013

Κοινωνικός τουρισμός άρπα-κόλλα - Πού πήγαν τα λεφτά των εργαζομένων από τον ειδικό λογαριασμό.




Κατά 460.000 λιγότεροι οι δικαιούχοι που θα κάνουν διακοπές από... 9 Σεπτεμβρίου. Μόλις 10 εκατ. ευρώ το φετινό πρόγραμμα του ΟΑΕΔ. Στο προσκήνιο πάλι το μείζον ερώτημα: Πού πήγαν τα λεφτά των εργαζομένων από τον ειδικό λογαριασμό.
Αργοπορημένα και με πετσοκομμένο τον προϋπολογισμό ξεκινάει μέσα στην εβδομάδα η κατάθεση των αιτήσεων για το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού 2013-2014.
Αφορά μόλις 110.000 δικαιούχους καθώς περικόπηκαν 76 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2011 όταν «πάγωσε» η κοινωνική παροχή. Ερωτήματα για το πού έχουν πάει τα χρήματα από τις εισφορές των εργαζομένων.



Αναλυτικά το ρεπορτάζ του Τζώρτζη Ρούσσου στη σελίδα 66 της Εφημερίδας των Συντακτών που κυκλοφορεί το Σαββατοκύριακο 10-11 Αυγούστου 2013

Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

Η πληγή της ανεργίας στους νέους

Μία από τις πληγές, που δεν μπορεί να επουλώσει η κυβέρνηση και ούτε μπορεί να αποκρύψει και που είναι στίγμα για την πολιτική της, είναι η ανεργία. Μια ανεργία που στις ηλικίες 16-25 ετών λαμβάνει δραματικές διαστάσεις φτάνοντας στο ποσοστό του 65% και 37,7% στις ηλικίες 25-34 ετών. Η νεολαία της χώρας δηλαδή βρίσκεται στο περιθώριο της οικονομικής και, κατά συνέπεια, κοινωνικής ζωής της χώρας.

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή υπολογίζει τους άνεργους, για τον Μάιο, στους περίπου 1.400.000, σκαρφαλώνοντας στο ποσοστό του 27,6%. Το πιο σημαντικό, όμως, παρά τις ψευδολογίες του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση, είναι ότι η ανεργία σαρώνει τον νεανικό ενεργό πληθυσμό με ανυπολόγιστες συνέπειες τόσο για την επαγγελματική αποκατάσταση όσο και για την κοινωνική διάρθρωση, αφού αποδιοργανώνει πλήρως τις εστίες πρόσληψης ή την απασχόληση. Για να ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας απαιτείται ανάπτυξη, τόσο στη γεωργία όσο και στον τουρισμό και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτήν τη στιγμή και στους τρεις αυτούς τομείς δεν έχει γίνει καμία πρόοδος. Η γεωργία συρρικνώνεται, ο τουρισμός παραπαίει και η βιοτεχνία και το εμπόριο μαστίζονται από λουκέτα και απώλεια θέσεων εργασίας. Δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος, απόρροια μιας αδιέξοδης οικονομικής πολιτικής. Η δραματική μείωση των μισθών στα τριακόσια-τετρακόσια ευρώ είναι αντίθετη στην κατανάλωση. Με τη σειρά της, η μείωση της κατανάλωσης οδηγεί σε έλλειψη ρευστότητας και αδυναμία επενδύσεων ακόμα και σε μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις.
Το πρόβλημα έχει διογκωθεί, όπως και σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό Νότο, και προοιωνίζεται κοινωνική έκρηξη, κάτι που δεν είναι δυνατό να μην το γνωρίζουν οι κυβερνώντες, ειδικώς όταν οι κρίσιμες ηλικίες των 16-25 ετών δεν μπορούν να μπουν καν στην αγορά εργασίας. Στην Ελλάδα επτά στους δέκα νέους δεν έχουν πρόσβαση στην αγορά· εάν δε συνυπολογιστεί ότι σ” αυτή την κατηγορία υπάρχουν μαθητές, φοιτητές και στρατιώτες, που δεν λογίζονται ως άνεργοι, τότε ουδείς νέος εργάζεται!
Τα στοιχεία πραγματικά συγκλονίζουν, αλλά η κυβέρνηση δεν φαίνεται να προβληματίζεται και εξακολουθεί να απολύει εργαζόμενους κατά βούληση, κάτι που θα το απέφευγαν ακόμη και πρωτοετείς φοιτητές οικονομικών πανεπιστημίων. Με δεδομένο ότι η χώρα γηράσκει και πολλοί βγαίνουν στη σύνταξη για να περισώσουν ό,τι είναι δυνατόν να περισωθεί, ο ενεργός οικονομικά πληθυσμός συρρικνώνεται δραματικά, προσθέτοντας νέα προβλήματα στην ισορροπία του κοινωνικού ιστού, που έχει διαρραγεί μάλλον ανεπανόρθωτα. Υπό τέτοιες συνθήκες, το μέλλον είναι ζοφερό και η κυβέρνηση αδυνατεί να κάνει οτιδήποτε.



______________________
http://www.efsyn.gr/?p=88695

Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Εισπρακτικές εταιρείες: Ένας πρώην υπάλληλος εξομολογείται!


Μέχρι πρότινος εργαζόταν σε εταιρεία ενημέρωσης οφειλετών. Παραιτήθηκε πριν από μερικούς μήνες γιατί, όπως λέει σήμερα ο ίδιος, «… κανείς δεν πρέπει να ξεπουλά την αξιοπρέπειά του για 300 ευρώ τον μήνα». Τόσα έπαιρνε για ένα πεντάωρο ασταμάτητων τηλεφωνικών ενοχλήσεων προς δανειολήπτες και οφειλέτες που αδυνατούσαν να εξοφλήσουν τα χρέη τους προς τράπεζες, εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και πάσης φύσεως άλλες υπηρεσίες.

«Οι εισπρακτικές εταιρείες είναι…ό,τι πιο εφιαλτικό έχω βιώσει επαγγελματικά.
Με είχαν υπενοικιάσει μέσω εταιρείας ευρέσεως εργασίας και η σύμβασή μου ανανεωνόταν μήνα με τον μήνα, ώστε σε περίπτωση απόλυσης να μην έχω καν δικαίωμα αποζημίωσης... Το χειρότερο, όμως, ήταν η ίδια η φύση της δουλειάς. Καθημερινά μας πίεζαν με χίλιους δυο τρόπους για να πιάνουμε τους υποτιθέμενους στόχους που είχαν θέσει, ώστε η εταιρεία είτε να εξασφαλίζει ένα ποσοστό από τις οφειλές είτε να διατηρεί στο ακέραιο τη σύμβασή της με τον εντολέα που, τις περισσότερες περιπτώσεις, ήταν τράπεζες».


Ο Ηλίας παραιτήθηκε πριν από τέσσερις μήνες, όταν μια μέρα ένα τηλεφώνημα δεν εξελίχθηκε όπως περίμενε. «Πάντοτε προσπαθούσα να είμαι ευγενικός με τους οφειλέτες, ίσως γιατί ενδόμυχα δεν συμφωνούσα με αυτό που έκανα. Οι περισσότεροι άνθρωποι ήταν άνεργοι, οικογενειάρχες που ένιωθες μεμιάς την αγωνία στη φωνή τους. Άλλοι τηλεφωνητές ήταν πιο σκληροί στην προσέγγισή τους, πιο αυστηροί, πιο απότομοι.
Μια-δυο φορές είχα ακούσει και απειλές για διαταγές πληρωμών, ασφαλιστικά μέτρα και διάφορα άλλα. Γενικά, η τακτική του εκβιασμού ήταν κάτι που ανεπίσημα ενέκρινε ο επικεφαλής του τμήματος.

  “Τρομάξτε τους και λίγο, αλλιώς δεν θα τα πάρουμε ποτέ…”, 

μας είχε πει σε ανύποπτη στιγμή, προσφέροντας τις περιβόητες “συμβουλές” του. Δεν το έκανα ποτέ. Κατάλαβα γρήγορα ότι γι’ αυτούς ήμασταν αναλώσιμοι, μηχανές που έκοβαν δανεικό χρήμα. Έφερνες λεφτά, δούλευες. Δεν έφερνες, δεν δούλευες. Κι ας είχες πάρει 100-200 τηλέφωνα την ημέρα. Δεν είχε καμιά σημασία.
Είδα κόσμο να κλαίει από την πίεση, να φεύγει τρέχοντας από το γραφείο. Την επόμενη μέρα καθόταν κάποιος άλλος στη θέση του. Με την ίδια κουρασμένη διάθεση. Προσωπικά, πήρα την απόφαση να φύγω όταν μια μέρα... []
.....τηλεφώνησα σε μια δανειολήπτρια κι εκείνη ξέσπασε σε κλάματα, λέγοντας ότι την είχαν πάρει και την προηγούμενη μέρα από κάποια εισπρακτική, απειλώντας ότι θα της κατασχέσουν περιουσιακά στοιχεία. Της εξήγησα ότι δεν μπορούν να το κάνουν αυτό και να μην ανησυχεί. 

Αισθανόμουν ντροπή. 
Όταν “αγοράζεις” το χρέος κάποιου, δεν είσαι εταιρεία. Είσαι νταβατζής».
Σήμερα, ο τζίρος που κάνουν οι εισπρακτικές εταιρείες στην Ελλάδα της ύφεσης είναι κάποιες δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, με τις τάσεις των καθαρών κερδών τους να είναι σταθερά ανοδικές. Το 2003 ο τζίρος των εταιρειών ενημέρωσης οφειλετών μετά βίας ξεπερνούσε τα 10 εκατ. ευρώ. Πέντε χρόνια μετά είχε ανέλθει στα 60 εκατ., ενώ τα τελευταία δύο χρόνια έχει σημειωθεί αύξηση του τζίρου κατά 10%.
Για να κινηθούν τα γρανάζια αυτής της θηριώδους μηχανής που έχει στηθεί πάνω απ’ το κουφάρι της ελληνικής οικονομίας, απαιτείται, βέβαια, κάτι περισσότερο από το μαζικό ανθρωποκυνηγητό οφειλετών μέσω τηλεφώνου. Απαιτείται, σε πολλές περιπτώσεις, η καταπάτηση των προσωπικών δεδομένων, η παράβαση του νόμου και, φυσικά, η άγνοια των οφειλετών. Το 2012 έφτασαν στα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή 687 καταγγελίες. Φέτος, ο αριθμός παρουσιάζει αύξηση, αφού το πρώτο μόλις τετράμηνο περισσότεροι από 330 καταγγέλλοντες απευθύνθηκαν στην αρμόδια Αρχή.
Οι περισσότερες εκ των καταγγελιών αφορούσαν τηλεφωνικές οχλήσεις σε ακατάλληλες ώρες στο σπίτι ή το γραφείο, παραβίαση προσωπικών δεδομένων, απειλές, ακόμα και εκβιασμούς. Την ίδια ώρα το Διαδίκτυο βρίθει από χιλιάδες ανεπίσημες καταγγελίες οφειλετών. Πρόσφατα, αποκαλύφθηκε ότι μεγάλη εισπρακτική εταιρεία απέκτησε –άγνωστο με ποιον τρόπο– πρόσβαση σε απόρρητους τηλεφωνικούς αριθμούς δανειοληπτών στην Πάτρα. Παρά το αξιόποινο της πράξης, οι ενοχλήσεις προς τους συνδρομητές δεν σταμάτησαν, τουναντίον, συνοδεύτηκαν από απειλές περί κατασχέσεων και δικαστικών μέτρων.
Μέχρι σήμερα η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή έχει προβεί στην επιβολή προστίμων ύψους 390.000 ευρώ σε έξι εταιρείες ενημέρωσης οφειλετών, σε έναν δανειστή και μια εταιρεία μη εγγεγραμμένη στο Μητρώο των Εταιρειών Ενημέρωσης. Παράλληλα, σε μια προσπάθεια να ενημερώσει τους πολίτες για τα δικαιώματά τους, έχει αναρτήσει στο επίσημο site της μια σχετική λίστα με συχνές ερωτήσεις. Συνοπτικά, αναφέρουμε ότι απαγορεύεται οι εταιρείες ενημέρωσης να καλούν καθημερινά τον οφειλέτη, να ενοχλούν συγγενικά πρόσωπα, να καλούν στον χώρο εργασίας του, αν και εφόσον δεν είναι αυτός ο μοναδικός αριθμός επικοινωνίας που έχει δηλωθεί, να καλούν σε άλλο τηλεφωνικό αριθμό από αυτόν που έχει δηλώσει ο οφειλέτης και, φυσικά, να καλούν οφειλέτες που έχουν προβεί σε δικαστικές ενέργειες.
Στην πράξη, βέβαια, το νομοθετικό πλαίσιο μοιάζει κομματάκι θολό σε μια κοινωνία που μοιράζεται ανάμεσα σε αυτούς που έχουν, αυτούς που δεν έχουν και αυτούς που αδυνατούν να πληρώσουν όσα έχουν.
Αντώνης Ντινιάκος

Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΚΚΑΣ "ΣΑΝ ΠΑΛΙΟ ΣΙΝΕΜΑ" (1988)



Ο Βασίλης Λέκκας ερμηνεύει την "μπαλάντα των αισθήσεων και των παραισθήσεων"(όπως είναι ο σωστός τίτλος)απο την"πορνογραφία" του Μάνου Χατζηδάκι. Το ομολογουμένως πολύ artistique video clip θα μπορούσε άνετα να είναι η διαφήμιση του "White horse"...και προβλήθηκε στην εκπομπή "Συχνότητες" στην ΕΤ-2 το 1988

Δευτέρα 6 Μαΐου 2013

Παναγιώτης Κονδύλης: Mπάχαλο στην Ελλάδα - «Παρασιτικός καταναλωτισμός», «χαρτοπαίκτες στην επαρχία...» και «τσόκαρα στην Αθήνα...».


Ο Παναγιώτης Κονδύλης (1943-1998), φιλόσοφος, μεταφραστής, φιλόλογος, χαρακτήριζε τη μεταπολίτευση, το προσεχές μπάχαλο στην Ελλάδα, με τις φράσεις: «Παρασιτικός καταναλωτισμός», «χαρτοπαίκτες στην επαρχία...» και «τσόκαρα στην Αθήνα...». 
Τόνιζε, τη φαυλότητα των «νέων τζακιών», το νεποτισμό της ανερχόμενης μεταπρατικής «μαυραγορίτικης» αστικής τάξης. Διεύρυναν τον έλεγχο, εις βάρος των αδυνάτων. Είχαν τις ρίζες τους στην κερδοσκοπία, στο «δίχως νόμους» καπιταλιστικό σύστημα. Δημιούργησαν την εικονική πραγματικότητα, με την αρωγή των ΜΜΕ: με τηλεπαιχνίδια, «αμερικανιές», «Τόλμη και γοητεία», απ’ 
τα ιδιωτικά, εμπορικά κανάλια, «υψηλής τηλεθέασης»! 
Τα σαχλά «ισοδύναμα», τα σκουπίδια των μη κρατικών ΜΜΕ, παγίωσαν την αντι-αισθητική, τη διάλυση του πολιτισμού και της παράδοσης. Αντιστάθηκε, η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση! Η φαυλότητα διαπέρασε τον κοινωνικό ιστό! Τα (περικα)λύματα, του χρηματιστηρίου, διάβρωσαν την ηθική της εργασίας. Η σκοπιμότητα, της επιλογής (παραδείγματος χάριν) στην παιδεία, φαίνεται 
στις επιλογές, όχι για τις ανθρωπιστικές σπουδές, αλλά,  στις επιλογές των επαγγελμάτων, απ’ τις γρήγορες οικονομικές απολαβές. 
Καναλάρχες, βιομήχανοι, τραπεζίτες, δημιούργησαν κλεπτοκρατικές ολιγαρχίες. Αλλοίωσαν τη Δημοκρατία, λαϊκή κυριαρχία, ελέγχοντας, τα αστικά κόμματα, για «διευθετήσεις...» (εργολαβίες, ολυμπιακά έργα... μίζες, κοκ). Ο οικονομικός παρεμβατισμός, εμβόλισε την πολιτική, διέφθειρε, άλωσε. Εγκαταστάθηκε η αδιαφάνεια με τη συνδρομή πλήθους παραγόντων. Στη λαίλαπα, οι πνευματικοί άνθρωποι, της αστικής διανόησης, έβλεπαν, άκουγαν, σιωπούσαν, απολαμβάνοντας τα προνόμια, «αγαθά» της μαυραγορίτικης ιεραρχίας, της οικονομικής ελίτ. «Τα δέντρα και οι τοίχοι διδάσκουν» έλεγε ο Πλάτων. Σκάσανε όλες οι φούσκες, του αξιακού μας πολιτισμού. Ταραχθήκαμε! Είναι επίκαιρος ο εθνικός μας ποιητής Σολωμός: «να ταράζει στα σπλάχνα μας, ελευθερίας, ελπίδα...». Χρειαζόμαστε ισχυρή φόρμουλα  αντίστασης στην παρακμή. 
Ο Λόγος του Νορβηγού ποιητή, μεγάλου δραματουργού συγγραφέα Ίψεν (1828-1906), ακούγεται προς τους «εργάτες» παντός τύπου! «Πρέπει να μπει ένα ευγενικό στοιχείο, στην κρατική ζωή, στην κυβέρνησή μας: στη λαϊκή αντιπροσωπεία, στον τόπο μας. Βέβαια δεν εννοώ τους ευγενείς από καταγωγή, ούτε στους αριστοκράτες στον χαρακτήρα, αλλά, στη θέληση και διάθεση...», για αντίσταση στην κατηφόρα (θεατρικά έργα, «Εχθρός του Λαού», «Βρυκόλακες», «Ο Μπραντ», «Πεερ Γκυντ»). Είναι ισοδύναμα αντίστασης εφεξής στην φαυλότητα... ζητώντας καθαρό αέρα, σε μία «Ελλάδα της κολωτούμπας». 
Επιμύθιο: Η απληστία των πολυεθνικών, κεφαλαίου, τοκογλύφων κ.λπ., περιγρά¬φεται με αδρές γραμμές στο διαχρονικό «Κεφάλαιο», έργο του Μαρξ: «Με το 10% κέρδος, αισθάνονται σίγουροι! Με το 20%, γίνονται ζωηροί. Με το 50%, είναι τολμηροί! Με το 100%, τσαλαπατάει όλους τους  ανθρώπους και αστικούς νόμους! Με το 300% και βάλε, μπορεί να φτάσει για τα υπερκέρδη, σε πόλεμο!» Η πιο καλύτερη ανάλυση για το ρόλο των τραπεζιτών... και τις διαθέσεις τους, είναι ιστορικά αποδεδειγμένο. 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ  ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ

_____________________
*από την εφημ. "Ιδεόπνοον"

ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ - ΝΕΤ: Τρεις αυτοκτονίες μέσα σε 24 ώρες στην Κρήτη

ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ - ΝΕΤ: Τρεις αυτοκτονίες μέσα σε 24 ώρες στην Κρήτη: Η  εποχή της κρίσης και ο μεγάλος συναισθηματικός αποπροσανατολισμός μιας κοινωνίας σε σύγχυση, στα όρια της απόγνωσης, δεν εξαιρεί τις γι...

Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Η ΠΟΣΠΕΡΤ Θεσ/νίκης καταγγέλει την μη κάλυψη από την ΕΤ3 της λαϊκής συνέλευσης κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού

Καταγγελία της ΠΟΣΠΕΡΤ Θεσσαλονίκης
"Το νερό πραγματικά είναι από τα σημαντικότερα δημόσια αγαθά και ως τέτοιο πρέπει να το υπερασπιστούμε. Η ιδιωτικοποίησή του το μετατρέπει σε εμπόρευμα και το συνδέει με τα κέρδη μιας επιχείρησης. Αυτό σημαίνει προσπάθεια για μικρότερο κόστος, δηλαδή λιγότερα έργα βελτίωσης και συντήρησης δικτύου, αύξηση της τιμής του νερού και ελλειπή έλεγχο της ποιότητάς του. Οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές, όπως δείχνουν και οι διεθνείς εμπειρίες. Γι’ αυτό και η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ είναι μια υπόθεση που αφορά όλους μας", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το τοπικό παράρτημα Θεσσαλονίκης της ΠΟΣΠΕΡΤ.
"Στις 28/3 έγινε λαϊκή συνέλευση στα πλαίσια ενοποίησης των δράσεων των φορέων που αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση του νερού. Ήταν ένα σημαντικό γεγονός, το οποίο η Ε.Τ.-3 δεν κάλυψε τηλεοπτικά. Παρά την συμμετοχή πολλών και σημαντικών φορέων της πόλης (περίπου 70 φορείς), το γεγονός αποσιωπάται και απαξιώνεται ενημερωτικά από την Ε.Τ.-3. Με εξαίρεση την εκπομπή «1+1» (27/3) όπου έγινε προαγγελία-κάλεσμα της εκδήλωσης από τον πρόεδρο του σωματείου των εργαζομένων της ΕΥΑΘ, δεν βγήκε συνεργείο για να καλυφθεί τηλεοπτικά το γεγονός, με αποτέλεσμα να αγνοηθεί τελείως το θέμα από όλα τα δελτία και τις εκπομπές", επισημαίνεται στη συνέχεια.
"Καταγγέλλουμε το απαράδεκτο αυτό γεγονός και απαιτούμε η ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ να βρίσκεται μέσα στην κοινωνία (που την πληρώνει) και όχι απέναντι της", τονίζει η ΠΟΣΠΕΡΤ Θεσσαλονίκης συμπληρώνοντας:
"Να διεκδικήσουμε το νερό ως δημόσιο αγαθό όχι μόνο στα πλαίσια του υπάρχοντος κρατικού πλαισίου. Να απαιτήσουμε μια ποιοτική αναβάθμιση στην διαχείρισή του:
•με πιο υγιεινά δίκτυα διανομής,
•καλύτερη ενημέρωση καταναλωτών,
•«κοινωνική πολιτική» στην τιμή του,
•συμμετοχή των χρηστών στην λήψη αποφάσεων (παράδειγμα ο Δήμος Παρισιού)".


____________________
Πηγή: alterthess.gr
http://left.gr/news/i-pospert-thesnikis-kataggelei-tin-mi-kalypsi-apo-tin-et3-tis-laikis-syneleysis-kata-tis

«Χρυσό Ταξίδι» αποτελεσματικής προπαγάνδας


Γράφει ο β.ariaditis

Για τα καλοταϊσμένα παπαγαλάκια και τις «χρυσές πένες» της δημοσιογραφικής αλητείας πρόκειται που ετοιμάζουν τις αποσκευές και τα σύνεργα του επαγγελματικού τους καιροσκοπισμού για ταξιδάκι αναψυχής και περιήγησης στους κήπους της Eldorado Gold,στις Σκουριές της Χαλκιδικής και στην Τουρκία.
Τόνοι δημοσιογραφικού χαρτιού αναλώθηκαv, χιλιάδες ώρες τηλεοπτικού χρόνου ξοδεύτηκαν,πακτωλός χρημάτων σε ολοσέλιδα διαφημίσεων σπαταλήθηκαν, αντισυγκεντρώσεις, και επιθέσεις βίας και τρομοκρατίας επιχειρηθήκαν. Μα ήταν λίγα. Πολύ λίγα, για να υποτάξουν το φρόνημα της αγωνιζόμενης τοπικής κοινωνίας και σύσσωμης της κοινής γνώμης που συμπαρίσταται στον αγώνα του δίκιο,στον αγώνα για τη ζωή.

Τα τηλεοπτικά στούντιο των Μπόμπολα, Βαρδινογιάννη, Ψυχάρη, Αλαφούζου, φάνηκαν μικρά για το Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ


________________________
* από ΒΑΘΥ KOKKINO


Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Γ. Δραγασάκης στην Παλλήνη: «Τεράστιες οι ευθύνες της κυπριακής ηγεσίας και της τρικομματικής κυβέρνησης Σαμαρά»

Η Οργάνωση Παλλήνης του ΣΥΡΙΖΑ οργάνωσε μια πολύ πετυχημένη και εντυπωσιακή ανοιχτή συγκέντρωση με εισηγητή τον βουλευτή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αντιπρόεδρο της Βουλής Γιάννη Δραγασάκη.





Το βίντεο από την ομιλία του Γ. Δραγασάκη

Όπως αναφέρει σχετικά:
Στην κατάμεστη αίθουσα,εκατοντάδες κάτοικοι του Δήμου μας παρακολούθησαν με πολύ ενδιαφέρον τον εισηγητή να αναλύει με πολύ γλαφυρό τρόπο τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την έξοδο της χώρας από την οικονομική και πολιτική κρίση.

Φυσικά το θέμα που κυριάρχησε ήταν οι τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο και οι επιπτώσεις τους στη Μεγαλόνησο αλλά και στην Ελλάδα.

Τονίστηκαν ιδιαίτερα οι τεράστιες ευθύνες της Κυπριακής κυβερνητικής ηγεσίας αναφορικά με τους χειρισμούς της υπόθεσης αλλά και της Ελληνικής τρικομματικής κυβέρνησης Σαμαρά που όχι μόνο δεν στάθηκε στο πλευρό του Κυπριακού λαού όταν απροκάλυπτα δέχτηκε τις εξοντωτικές αποφάσεις του Γιούρογκρουπ και της Γερμανικής κυβέρνησης αλλά αντίθετα δια του υπουργού οικονομικών κ.Στουρνάρα ψήφισε υπέρ των μέτρων.
Επισημάνθηκε δε ιδιαίτερα το σθένος και η αξιοπρέπεια της Κυπριακής Βουλής η οποία ψήφισε ΟΧΙ στην αποδοχή του εγκλήματος.Μετά την εισήγηση ακολούθησε ένας ζωηρός και χρήσιμος διάλογος στον οποίο συμμετείχαν πολλοί παραβρισκόμενοι με αναφορές και απόψεις γύρω από τις προτάσεις του κόμματος,για το δίλημμα Ευρώ η εθνικό νόμισμα,για τα άμεσα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και πολλά άλλα.
Η συγκέντρωση τελείωσε αργά το βράδυ αφήνοντας πολύ θετικές εντυπώσεις μαζί με την αγωνία για το μέλλον των εργαζομένων και ανέργων της πατρίδας μας.
Στην συγκέντρωση παραβρέθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ  Π. Κουρουμπλής, Α. Μητρόπουλος, Γ. Πάντζας, δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Παλλήνης και αρκετά μέλη συλλόγων της περιοχής μας.


______________________

Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

H φωτογραφία της ημέρας Λιμανάκι Πάφου...

H φωτογραφία της ημέρας Λιμανάκι Πάφου, σήμερα στις 
06.00 το πρωΐ. Ένας πρωτότυπος τρόπος διαμαρτυρίας 

____________________
Πηγή: www.lifo.gr

Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Δύο στους δέκα Έλληνες δεν αγοράζουν πλέον ψωμί

Τι έδειξε έρευνα της MARC...

Δύο στους δέκα καταναλωτές σταμάτησαν να αγοράζουν ψωμί, σύμφωνα με έρευνα της MARC για λογαριασμό της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος.
Λιγότεροι Έλληνες επιλέγουν το ψωμί στο καθημερινό τους τραπέζι, ενώ διπλασιάστηκε και ο αριθμός εκείνων που θεωρούν πλέον απαγορευτική την τιμή του. Εννιά στους δέκα αρτοποιούς αναφέρουν ότι ο τζίρος τους έχει πέσει κατά 36,73% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Το ποσοστό έχει πέσει στο 39,7%, από 45% που ήταν στην προηγούμενη έρευνα που έγινε.
Το 37,1% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι τιμές του ψωμιού στην Ελλάδα είναι ακριβότερες από τις αντίστοιχες των χωρών της Ευρώπης.
Ακόμη, 8 στα 10 νοικοκυριά δήλωσαν πως καταναλώνουν μισό κιλό ψωμί την ημέρα, το 15,7% ένα κιλό, το 2,2% ενάμισι κιλό και το 0,9% δύο κιλά και πάνω, ενώ το 86,1% των καταναλωτών προτιμά να αγοράζει ψωμί από φούρνους και αρτοποιεία της γειτονιάς τους.
Τρεις είναι οι κύριοι λόγοι μείωσης κατανάλωσης ψωμιού: η μείωση οικογένειας (37,1%) και η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών λόγω δίαιτας ή λόγω υγείας (36,7%), με τους οικονομικούς λόγους να ακολουθούν σε ποσοστό 22,9%, αριθμός διπλάσιος εκείνων που δήλωναν ότι η τιμή του ψωμιού είναι απαγορευτική πριν από δύο χρόνια.

Περισσότερα: Δύο στους δέκα Έλληνες δεν αγοράζουν πλέον ψωμί | E-Radio.gr Blog

Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Η Αθήνα όπως δεν την ξέρουμε

Θανάσης Γιοχάλας - Τόνια Καφετζάκη

Βόλτα στην Αθήνα σημαίνει για τους περισσότερους Αθηναίους έξοδο είτε για ψώνια είτε για φαγητό σε κάποιο γκουρμέ εστιατόριο ή για ποτό σε μπαρ. Και όλα αυτά, εννοείται, με αυτοκίνητο, αφού για τους Ελληνες της εποχής μας το περπάτημα ανήκει στα φριχτότερα μεσαιωνικά βασανιστήρια. Ο,τι άλλο σημαντικό υπάρχει στην πόλη αφορά μόνο τους τουρίστες. Αυτό το άλλο είναι τα «αρχαία», όπως τα λέμε αόριστα, με την αμηχανία που φέρνει η αποξένωση. Ο μέσος Αθηναίος δεν πιστεύει ότι μια περιδιάβαση στην πόλη του μπορεί να του αποκαλύψει κάτι πιο ενδιαφέρον από μια καινούργια βιτρίνα πολυκαταστήματος.
Αυτό οφείλεται στη σπουδή με την οποία η Αθήνα έγινε από χωριό μ' ένδοξο όνομα μεγαλούπολη, προσελκύοντας για καθαρά βιοποριστικούς λόγους μάζες ανθρώπων που δεν δέθηκαν ποτέ μαζί της συναισθηματικά και μεταβίβασαν την αδιάφορη στάση τους στους απογόνους τους. Η Ιστορία αυτής της πόλης δεν έγινε ποτέ δική τους Ιστορία. Η ιστορική μνήμη υπάρχει οπουδήποτε αλλού στην Αθήνα εκτός από τις ψυχές των Αθηναίων. Μιλάει από μόνο του το γεγονός ότι η Ακαδημία του Πλάτωνα ήταν γνωστή στον λαό ώς τις αρχές του εικοστού αιώνα, αν όχι και αργότερα, με το άκρως ποιητικό και σεβαστικό όνομα «Χεζολίθαρο». Και θα θιγεί ασφαλώς η εθνική φιλοτιμία όσων συμπατριωτών μας την αισθάνονται τόσο βαθιά όσο συχνά την επικαλούνται, αν μάθουν ότι κάποια από τα σημαντικότερα μνημεία της Αθήνας, όπως το Θησείο, σώθηκαν χάρη στους… Τούρκους και τουλάχιστον ένα, η θελκτική Καπνικαρέα, χάρη στον πατέρα του Οθωνα, τον βασιλιά Λουδοβίκο Α΄ της Βαυαρίας, ο οποίος φρόντισε να κοπεί ο βήχας των γύρω οικοπεδοφάγων. Ενας καθολικός έσωσε μια ιστορική ορθόδοξη μονή από τα νύχια, ή μάλλον από τους γκασμάδες, των ορθοδόξων!
Και όμως, η Αθήνα, ακόμα και η σημερινή Αθήνα, έχει να παρουσιάσει στον περιηγητή της πολλά αξιοπαρατήρητα δημιουργήματα, τόσο από ιστορική όσο και από αισθητική άποψη, αρκεί αυτός να μπει στον κόπο να τα αναζητήσει, στριμωγμένα ανάμεσα σε άχαρες και καταθλιπτικές κατασκευές, μαραζωμένα σε υποβαθμισμένες και κακόφημες γειτονιές ή αόρατα, ουσιαστικά, λόγω της αδιαφορίας του βλέμματος, που τη γεννάει η συνήθεια. Θα πείσει και τον πιο δύσπιστο για την αλήθεια του πράγματος ο συναρπαστικός και αξιοθαύμαστος, για τον μόχθο που επενδύθηκε σ' αυτόν, οδηγός των Γιοχάλα - Καφετζάκη. Εχουν εκδοθεί παλιότερα και άλλα πολύ ενδιαφέροντα βιβλία που τοπογραφούν την Αθήνα, όπως «Η Αθήνα των ανωνύμων» της αείμνηστης Λίζας Μιχελή, το «Εν Αθήναις, κάποτε…» του Δ. Β. Ηλιόπουλου ή το ειδικότερο, αλλά όχι λιγότερο αξιανάγνωστο «Τα γλυπτά της Αθήνας» της Ζέττας Αντωνοπούλου, για να μην ανατρέξουμε στο απώτερο παρελθόν και τον Καμπούρογλου ή τον Μπίρη. Η ιδιαιτερότητα αυτού εδώ του πονήματος βρίσκεται, πρώτον, στην περιεκτικότητα και τη λεπτολογία του: οι συγγραφείς διέτρεξαν την Αθήνα συνοικία προς συνοικία, δρόμο προς δρόμο, κτίριο προς κτίριο και κατέγραψαν συνοπτικά, αλλά σχεδόν πάντα με ακρίβεια όσες πληροφορίες μπόρεσαν ν' αντλήσουν για τη χρονική διαδρομή αυτών των χώρων. Και, δεύτερον, παρέθεσαν για κάθε τοπόσημο όσες αναφορές της νεοελληνικής λογοτεχνίας ή ξένων παρατηρητών μπόρεσαν να εντοπίσουν (η πολυμέρεια ειδικά των ελληνικών λογοτεχνικών αποσπασμάτων κατέπληξε ακόμα κι εμένα τον «εμπειρογνώμονα»). Με τον τρόπο αυτό δεν σχηματίζουν μόνο το ιστορικό και αρχιτεκτονικό ολόγραμμα της πόλης, αλλά δίνουν επίσης μια ιδέα για το πώς την έζησαν οι κάτοικοι ή οι επισκέπτες της.
Μέσα από τις σελίδες του οδηγού προβάλλει μια Αθήνα που σχεδόν κάθε γωνιά της έχει να διηγηθεί μια περισσότερο ή λιγότερο ενδιαφέρουσα ιστορία, με τα θρυλικά εστιατόρια, ταβέρνες, καφενεία, φιλολογικά στέκια, ξενοδοχεία που υπάρχουν ακόμα ή, συνηθέστερα, δεν υπάρχουν πια, τα υποβλητικά δημόσια κτίρια αλλοτινών εποχών, τα αρχοντικά επιφανών προσωπικοτήτων, τις αρχιτεκτονικά τολμηρές αστικές κατοικίες, τα θέατρα και τους κινηματογράφους, τα παλιά εργοστάσια και τις εργατικές συνοικίες, τις ιστορικά φορτισμένες πλατείες και πάρκα. Είναι ένα χρονικό, σπιθαμή προς σπιθαμή, της Αθήνας μέχρι τις ημέρες μας. Και ταυτόχρονα είναι ένα χρονικό καταστροφών: μας υπενθυμίζει πόσα υπέροχα νεοκλασικά, νουβό αρ, αναγεννησιακού ρυθμού ή παραδοσιακής λαϊκής αρχιτεκτονικής κτίρια κατεδαφίστηκαν αλύπητα τα χρόνια της αντιπαροχής και του μικροαστικού αρχοντοχωριατισμού, πόσα σπίτια εμβληματικών μορφών της πολιτικής και πολιτισμικής Ιστορίας μας σαρώθηκαν (το σπίτι του Κολοκοτρώνη στον φερώνυμο δρόμο, το σπίτι και το κτήμα του Μακρυγιάννη απέναντι από το νέο Μουσείο της Ακρόπολης, η κατοικία του Χαρίλαου Τρικούπη στην Ακαδημίας, το σπίτι του Παλαμά στην αρχή της Ασκληπιού, το σπίτι του Κανάρη στην Κυψέλη, για ν' αναφέρω μόνον όσα μου έρχονται αυτή τη στιγμή στον νου). Πόσο διαφορετική θα ήταν σήμερα η όψη της Αθήνας, αν όλα αυτά είχαν διατηρηθεί, πόσο περισσότερο ανθρώπινο και ιστορικό βάθος, πόσο περισσότερο σχήμα θα είχε αυτή η πόλη, που την κατάντησαν άμορφη και ιστορικά ισοπεδωμένη!
Ασφαλώς ένας τέτοιος οδηγός δεν μπορεί να είναι πλήρης. Προσωπικά θα ήθελα κάποιες πληροφορίες για μερικά παλιά κτίρια που ερεθίζουν τη φαντασία μου, όπως π.χ. το κομψότατο, αλλά ερειπιώδες μέγαρο στον αριθμό 8 της Λεωφόρου Συγγρού (απέναντι από τους Στύλους του Ολυμπίου Διός) ή το στοιχειωμένο, «εναέριο», ετοιμόρροπο νεοκλασικό αρχοντικό «Αίολος» στην οδό Καλλιδρομίου. Κατανοητή, όμως, και αναμενόμενη η δυσκολία να ιχνηλατηθεί η πορεία στον χρόνο αρκετών από τα αθηναϊκά μνημεία που απομένουν. Περισσότερο ξενίζουν ορισμένες άλλες απουσίες στο βιβλίο, όπως π.χ. η ανασκαφή του Δημοσίου Σήματος στο Μεταξουργείο ή το μόνο οθωμανικό χάνι της Αθήνας που σώζεται, αν και σε κακή κατάσταση, στο Μοναστηράκι. Αλλά για τέτοιες παραλείψεις είναι εύκολη η επανόρθωση σε μια επόμενη έκδοση.
Τον οδηγό αυτόν πρέπει να τον κρατάει κανείς στο χέρι του, καθώς περιδιαβαίνει την Αθήνα. Από αυτή την άποψη, ο μεγάλος όγκος του αποτελεί μειονέκτημα, που θα είχε αμβλυνθεί, αν είχαν ελαττωθεί δραστικά οι, συχνά χωρίς ειδικό βάρος, λογοτεχνικές αναφορές. Επίσης, θα βοηθούσε πολύ η συνοδεία των κειμένων με φωτογραφίες και χάρτες, αλλά καταλαβαίνω ότι αυτό θα έκανε απαγορευτικό το κόστος της έκδοσης. Συνιστάται να συμβουλεύεται κανείς αυτό το βιβλίο παράλληλα με το εξαιρετικό άλμπουμ που έβγαλε πέρσι το Ιστορικό Μουσείο, με καθαρότατες φωτογραφίες της παλιάς Αθήνας, εφοδιασμένες με πολύ λεπτομερείς, τοπογραφικά, λεζάντες.






Σάββατο, 9 Φεβρουαρίου 2013
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Του Δημοσθένη Κούρτοβικ

Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

Λέξεις και Νομίσματα. Από την Αρχαία Ελλάδα στο Βυζάντιο


Λέξεις και Νομίσματα. Από την Αρχαία Ελλάδα στο Βυζάντιο
ΕΩΣ 17/03/2013
ΓΕΝΕΥΗ


Les mots et les monnaies, de la Grèce ancienne à Byzance

Η έκθεση είναι εμπλουτισμένη με υλικό από τη Νομισματική Συλλογή του ΚΙΚΠΕ (Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Κέντρου) με τη μορφή δανείου στο Μουσείο Μπενάκη.
Στόχος της έκθεσης είναι να αναδείξει και να συσχετίσει ιστορίες και μηνύματα μέσα από κείμενα και νομίσματα. Αυτά εξετάζονται μέσα από την κατανόηση της αλληλεπίδρασης και συσχέτισης του ρόλου του κάθε μέσου.
Τόσο ο γραπτός λόγος (τα κείμενα) όσο και τα νομίσματα «μορφοποιούν» μηνύματα επικοινωνίας στις κοινωνίες του παρελθόντος: οι λέξεις αρθρώνοντας τη διατύπωση ισοδύναμων εννοιών και τα νομίσματα, υλοποιώντας την εκτίμηση ισοδύναμων αγαθών.
Τόσο οι λέξεις, όσο και τα νομίσματα ανταλλάσσονται: οι λέξεις ενισχύοντας τις πνευματικές ικανότητες του ανθρώπινου νου και τα νομίσματα, διευκολύνοντας τις οικονομικές δραστηριότητες της ανθρώπινης εφευρετικότητας.
Επιπλέον, τα νομίσματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να απεικονίσουν μια γραπτή αφήγηση, ανεξάρτητα τη χρονική περίοδο κατά την οποία παρήχθησαν. Από χέρι σε χέρι, τα νομίσματα, τα χειρόγραφα και τα βιβλία είναι πολύτιμοι φορείς που μεταφέρουν και διατηρούν τη μνήμη μέσω των αιώνων.
Η έκθεση προσκαλεί τους επισκέπτες σε ένα ταξίδι μέσα στο χώρο και το χρόνο. Τα νομίσματα που εκτίθενται απεικονίζουν είκοσι αιώνες ιστορίας, καλύπτοντας την περίοδο από τον 5ο αιώνα π.Χ. έως τον 15ο αιώνα μ.Χ. –από την «ανακάλυψη» της δημοκατίας στην Ελλάδα, έως τη δόξα και την πτώση του Βυζαντίου.
Επιμέλεια έκθεσης: Καθ. Βασιλική Πέννα (επιμελήτρια της νομισματικής συλλογής του ΚΙΚΠΕ), σε συνεργασία με την Καθ. Sylviane Messerli (Υποδιευθύντρια του Ιδρύματος Martin Bodmer)
Σχεδιασμός έκθεσης: Elisabeth Macheret
Υπεύθυνη έκδοσης: Καθ. Βασιλική Πέννα

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Το Ερέχθειον έχει χαρακτηρισθεί ως το κομψότερο και συνάμα το πιο ιδιόρρυθμο κτίριο της αθηναϊκής Ακροπόλεως.


Ερέχθειον (421-415 και 409/8 π.Χ.)


Το Ερέχθειον έχει χαρακτηρισθεί ως το κομψότερο και συνάμα το πιο ιδιόρρυθμο κτίριο της αθηναϊκής Ακροπόλεως. Στη θέση του μάλλον υπήρχε παλαιότερος, μικρών διαστάσεων ναός (της Αθηνάς;) του 8ου αι. π.Χ. Μολονότι από πολύ νωρίς το κτίσμα συνδέθηκε με τον Εριχθόνιο, του οποίου ο μυθικός Ερεχθεύς ίσως να αποτελεί απλή προσωποποίηση, ο όρος «Ερέχθειον» (= οίκος του Ερεχθέως) είναι αρκετά ύστερος. Αρχικά απεκαλείτο ναός ή σηκός ή ιερόν του Ερεχθέως, αλλά η πιο συχνή ονομασία του ήταν «αρχαίος νεώς» ή «ο νεώς ο εν τη πόλει εν ώ το αρχαίον άγαλμα».
Κατά μία άποψη, οι απαρχές του κλασσικού Ερεχθείου πρέπει να αναχθούν στα χρόνια του Περικλέους και η κατασκευή του να αποδοθεί στον Μνησικλή, όμως ως επικρατέστερη χρονολογία κατασκευής του θεωρείται η περίοδος της Νικίειου Ειρήνης (421-415 π.Χ.). Βέβαιο είναι ότι οι εργασίες διακόπηκαν για ένα διάστημα εξαιτίας της καταστροφής των αθηναϊκών δυνάμεων στη Σικελία το 413 π.Χ. Κατά πάσα πιθανότητα επαναλήφθηκαν το 409/8 π.Χ. από τον Φιλοκλή, έπειτα από τις νέες νικηφόρες επιχειρήσεις του Αλκιβιάδους το 410 π.Χ. Το 406/5 π.Χ. θα πρέπει να υπήρχε ακόμα πλάι του ο «αρχαίος νεώς» της Αθηνάς, ο οποίος έκρυβε ένα μέρος της νότιας πρόσοψης του Ερεχθείου. Πότε ακριβώς ‘‘απαλλάχθηκε’’ το Ερέχθειο από την ‘‘ενοχλητική’’ παρουσία του δεν ξέρουμε, εντούτοις η άποψη ότι ο «αρχαίος νεώς» επέζησε μέχρι τα χρόνια του Παυσανίου (2ος αι. μ.Χ.) δεν είναι διόλου πειστική. Το Ερέχθειο αφιερώθηκε στην Αθηνά και στον Ποσειδώνα («θεοί σύνναοι»), ο οποίος εν μέρει ταυτιζόταν με τον Ερεχθέα, και ήταν το ιερότερο οικοδόμημα της Ακροπόλεως.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η ασυνήθιστη διάρθρωση του κτιρίου, που είναι όμως εξηγήσιμη αν αναλογιστεί κανείς τις συνθήκες που την υπαγόρευαν. Αφενός η ανωμαλία του εδάφους καθιστούσε απαραίτητη την ανάπτυξη του χώρου σε τρία διαφορετικά επίπεδα. Αφετέρου, η ανάγκη να συμπεριληφθούν στο νέο κτίσμα όσο το δυνατόν περισσότερα από τα «αρχαία σημεία»-σύμβολα που συνδέονταν με τις παλαιότερες λατρείες και τον προγενέστερο ναό καθώς και ο κατ’ ουσίαν μυστηριακός χαρακτήρας των λατρευτικών πράξεων που τελούνταν εκεί επέβαλλαν αρχιτεκτονική διαμόρφωση διαφορετική από τα καθιερωμένα πρότυπα.
Δομικά το Ερέχθειον αποτελείται από δύο τμήματα (ανατολικό και δυτικό). Μία εξάστυλη ιωνική στοά παρείχε είσοδο στο μονόχωρο ανατολικό τμήμα, που ήταν αφιερωμένο στην Αθηνά. Εκεί φυλασσόταν το πανάρχαιο – όρθιο ή καθιστό – λατρευτικό ξόανο της θεάς («άγιον βρέτας»/«έδος»/«είδωλον»/«ξόανον»/«διιπετές» = εξ’ ουρανού), κατασκευασμένο μάλλον από ξύλο και πιθανώτατα πρωτόγονης μορφής, στο οποίο απευθυνόταν η λατρεία και το οποίο έντυναν με τον πέπλο κατά την εορτή των Παναθηναίων. Μπροστά από το άγαλμα έκαιγε «χρυσή λυχνία» (λυχνάρι), έργο του Καλλιμάχου (5ος αι. π.Χ.), και πάνω από αυτήν βρισκόταν χάλκινος φοίνιξ. Εκατέρωθεν της εισόδου βρίσκονταν δύο παράθυρα, ενώ η οροφή ήταν ξύλινη και διακοσμημένη με φατνώματα. Η μορφή του εσωτερικού της ανατολικής αίθουσας δεν μπορεί να προσδιορισθεί με σαφήνεια, δεδομένου ότι ο χώρος υπέστη μετατροπές στα μεσαιωνικά χρόνια.
Το δυτικό τμήμα βρισκόταν 3μ. χαμηλότερα του ανατολικού και ήταν μικρότερο από εκείνο. Εσωτερικά διακρινόταν σε δύο μέρη, τον δίχωρο σηκό, αφιερωμένο στη λατρεία του Ηφαίστου και του Βούτου (επωνύμου ήρωος του γένους των Ετεοβουταδών), και τον πρόδομο με τρεις εισόδους (από βορρά, δύση και νότο), όπου λατρευόταν ο Ποσειδών-Ερεχθεύς. Τη βόρεια είσοδο στέγαζε μεγαλοπρεπές πρόπυλο από 6 ιωνικούς κίονες σε διάταξη Π, ενώ την οροφή στόλιζαν μαρμάρινα φατνώματα. Στην αριστερή πλευρά του δαπέδου, πριν από τη μεγάλη θύρα, βρισκόταν ο βωμός του Διός Υπάτου (είχε σχηματιστεί από τα λιωμένα υλικά των θυσιών) και στον παρακείμενο βράχο υπήρχαν τα σημάδια που είχε αφήσει η τρίαινα του Ποσειδώνος κατά τη φιλονικία του με την Αθηνά ή το σημάδι του κεραυνού, με τον οποίο ο Ζεύς σκότωσε τον Ερεχθέα. Στο ίδιο σημείο τοποθετείτο και ο τάφος του Ερεχθέως. Μαρμαροστρωμένη αυλή και κλίμακα στα ανατολικά του βορείου προπύλου χρησίμευε για τη μετάβαση από το ένα επίπεδο στο άλλο. Εντός του προδόμου υπήρχε η «Ερεχθηίς θάλασσα», το φρέαρ του αλμυρού νερού που ανέβλυσε όταν ο Ποσειδών χτύπησε το βράχο με την τρίαινά του, ενώ το νοτιοδυτικό άκρο του έκλεινε πρόσταση σχήματος Π με μορφές γυναικών (Κόρες ή Καρυάτιδες) εν είδει κιόνων, την οροφή της οποίας κοσμούσαν εσωτερικά φατνώματα. Στη δυτική πλευρά του ποδίου της πρόστασης μικρό άνοιγμα οδηγούσε κάτω στον τάφο του Κέκροπος, έναν απλό τύμβο σε κάποια γωνία του παλαιού μυκηναϊκού ανακτόρου. Στον ημιυπαίθριο προαύλιο χώρο εμπρός από την δυτική πρόσοψη, ο οποίος προϋπήρχε του Ερεχθείου ως τέμενος προς τιμήν της Πανδρόσου, φυλασσόταν η ιερή ελιά της Αθηνάς, ενθύμιο του μυθικού αγώνα της θεάς εναντίον του Ποσειδώνος. Στον σηκό συναντούσε κανείς ζωγραφικές παραστάσεις με θρησκευτική θεματολογία και μαρμάρινους θρόνους που προορίζονταν για τους ιερείς του Ηφαίστου και του Βούτου· εδώ ή στο σηκό του ανατολικού τμήματος κατοικούσε και ο «οικουρός όφις» της Αθηνάς, στον οποίο απευθύνονταν πλωθώρα προσφορών. Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε εάν οι εγκάρσιοι τοίχοι που σημειώνονται στο εσωτερικό του δυτικού τμήματος υφίσταντο εξαρχής ή προστέθηκαν αργότερα (κάποιοι τους αποδίδουν σε επισκευή του 377/6 π.Χ.)· στην αρχική φάση του κτιρίου υπήρχαν στον βόρειο και στο νότιο τοίχο από πέντε ανοίγματα, που προφανώς σχετίζονταν με τις πέντε θεότητες που λατρεύονταν στο Ερέχθειον. Τέλος, ο δυτικός τοίχος «προς το Πανδροσείω» είχε διώροφη πρόσοψη και σχημάτιζε στο πάνω μέρος του ένα είδος στοάς.
Αξιοσημείωτος είναι και ο γλυπτός διάκοσμος του Ερεχθείου. Τον νότιο τοίχο διέτρεχε κατά μήκος «επικρανίτις ζώνη» με ανάγλυφα ανθέμια και άνθη. Η ζωφόρος, που κοσμούσε μονάχα την ανατολική πλευρά, περιλάμβανε όχι ανάγλυφες αλλά ανεξάρτητες (ολόγλυφες) γλυπτές μορφές, σμιλευμένες ξεχωριστά σε λευκό μάρμαρο, οι οποίες τοποθετήθηκαν επί σκούρου ελευσινιακού μαρμάρου. Η αναγνώριση του περιεχομένου των παραστάσεων της είναι αδύνατη εξαιτίας των εκτεταμένων καταστροφών που έχει υποστεί. Πιθανόν είναι να παρίστανε θέματα σχετικά με τις πολλές λατρείες του χώρου είτε μύθους σχετιζόμενους με τους παλαιούς-μυθικούς βασιλείς της Αθήνας (Κέκρωψ, Ερεχθεύς, κ.ά.). Άγνωστη παραμένει και η θεματολογία των τριών αετωμάτων που κοσμούσαν την ανατολική και δυτική πλευρά του κυρίως κτιρίου και τη βόρεια πρόσταση. Η σίμη του Ερεχθείου ήταν διακοσμημένη με λεοντοκεφαλές και ανθεμωτά ακροκέραμα, ενώ στην ανατολική και δυτική πλευρά του κτιρίου τις οροφές ομόρφαιναν ξύλινα επίχρυσα φατνώματα με φυτικά μοτίβα.
Τον 1ο μ.Χ. προκλήθηκαν σοβαρές βλάβες στο Ερέχθειον (στο δυτικό τμήμα και στο βόρειο πρόπυλο) από πυρκαγιά, που ίσως να οφειλόταν στη χρήση φλογοβόλων από τους Ρωμαίους του Σύλλα (86 π.Χ.). Στην εποχή του Οκταβιανού Αυγούστου (α΄ ήμισυ 1ου αι. μ.Χ.) το κτίριο επισκευάσθηκε μερικώς. Την παλαιοχριστιανική περίοδο μετατράπηκε σε εκκλησία της Θεομήτωρος, με αποτέλεσμα να προστεθεί αψίδα στον ανατολικό πρόδομο και να αλλοιωθεί η κάτοψή του εκ θεμελίων προκειμένου να διαιρεθεί σε τρία κλίτη. Στην Φραγκοκρατία χρησιμοποιήθηκε ως τόπος διαμονής (παλάτι) των δουκών της Αθήνας, ενώ στους χρόνους της Τουρκοκρατίας στέγασε το χαρέμι του Τούρκου φρουράρχου των Αθηνών και έπεσε θύμα διαρπαγής του λόρδου Έλγιν, ο οποίος αφαίρεσε μία Καρυάτιδα τοποθετώντας στη θέση της ογκώδη πεσσό. Κατά τη διάρκεια της ελληνικής επανάστασης τουρκική οβίδα γκρέμισε τμήμα του νοτίου τοίχου, θάβοντας στα ερείπια τον αγωνιστή Γκούρα και την οικογένειά του. Έπειτα από την ανεξαρτητοποίηση του ελληνικού κράτους, το 1845, άρχισαν οι πρώτες αναστηλωτικές εργασίες, που συνεχίστηκαν και εξελίχθηκαν σταδιακά μέχρι τις μέρες μας.


(http://www.eie.gr/archaeologia/gr/02_DELTIA/Erechtheion.aspx)